Warzywa z resztek – jak je wyhodować?

Warzywa z resztek wyhodowane na parapecie czy balkonie nie sprawią, że nie trzeba będzie trzeba chodzić już do warzywniaka, ale ich uprawa daje wiele radości i satysfakcji. Wystarczy pojemnik i odrobina wody lub doniczka z ziemią, a także kawałki warzyw, które zwykle lądują w koszach na śmieci. Jakie warzywa odrodzą się z resztek?

Warzywa z resztek hodowane są w domowych warunkach.Warzywa z resztek hodowane są w domowych warunkach.
Źródło zdjęć: © adobestock

Jak wyhodować warzywa z resztek?

Warzywa z resztek? To możliwe. Wystarczy zachować to, co zwykle wyrzucamy do śmieci: łodygi warzyw lub odcięte przed jedzeniem części. Następnie wystarczy włożyć je do ziemni lub wody. I gotowe.

Hodowanie roślin na parapecie i balkonie wprawdzie nie zastąpi zakupów w warzywniaku, ale jest ciekawą koncepcją „zero waste” i prostym sposobem na bardziej świadomy oraz ekologiczny sposób życia. Daje też wiele radości i satysfakcji.

Jakie warzywa wyhodować z resztek?

Jakie jarzyny urosną z odpadów organicznych? Najbardziej popularne i najłatwiejsze w hodowli warzywa z resztek to cebula, czosnek, sałata i kapusta, a także seler naciowy i nać marchwi, pietruszki czy rzodkiewki.

Cebula Najłatwiejsza w domowej hodowli z resztek jest cebula, zarówno cała, jak i odcięte podczas przygotowywania potraw jej dolne, niejadalne części, tak zwane piętki.

Wystarczy umieścić je korzonkami w dół w słoiku z wodą (zamoczona ma być tylko ta część, z której wyrosną korzenie) na gazie, by dość szybko pojawił się szczypior. Gdy system korzeniowy będzie rozbudowany, co nastąpi po mniej więcej 2 tygodniach, cebulę można wsadzić do doniczki z ziemią. Nie jest to jednak konieczne.

Szczypior wyróżnia się dużą zawartość witaminy C oraz żelaza. Zawiera także białko, węglowodany, tłuszcze oraz wodę, a także witaminę A, D, E oraz B6, a także wapń, sód, magnez, jod, potas i fosfor. Wartość energetyczna szczypiorku wynosi 35 kalorii.

Czosnek Ząbek czosnku (pędem do góry) należy umieścić w pojemniku z niewielką ilością wody lub doniczki z ziemią. Z czasem czosnek wypuści intensywnie zielony szczypior o łagodnym smaku. Przycinany będzie regularnie odrastał. Do hodowli najlepiej wybrać polskie odmiany, nie z Chin.

Sałata Zamiast wyrzucać końcówkę sałaty, jej trzon, z którego wyrastają liście, należy odciąć od reszty rośliny na wysokości 2-4 centymetrów i umieścić w pojemniku z wodą (o głębokości około 1 centymetra).

Gdy wypuści korzenie (mniej więcej po tygodniu), trzeba go przesadzić do doniczki w ziemią. Bardzo ważne jest, by roślinę trzymać na parapecie, a wodę zmieniać każdego dnia. W ten sam sposób można uprawiać kapustę, na przykład pekińską czy bok choy.

Sałata jest nie tylko smaczna i niskokaloryczna, ale i zdrowa. Można wyróżnić ponad 100 gatunków sałaty. Każda cechuje się różną ilością czy rodzajem składników odżywczych. Można się w nich spodziewać obecności takich składników jak luteina i zeaksantyna, które są silnymi przeciwutleniaczami oraz błonnika, kwasu foliowego, potasu, wapnia, żelaza, witaminy A, C i witamin z grupy B. Do najzdrowszych sałat zalicza się sałatę rzymską.

Seler naciowy

Z dolnej części selera naciowego, odciętej 3-4 centymetry nad linią korzeni, można wyhodować nową roślinę. Nie będzie wprawdzie miała grubych, soczystych i chrupiących łodyg, ale te, które urosną, przydadzą się jako dodatek do zup czy sałatek.

Aby uzyskać warzywa z resztek, trzeba umieścić końcówkę selera pionowo w pojemniku z wodą. Gdy pojawiają się korzenie, można przesadzić go do ziemi.

Dlaczego warto jeść seler naciowy? To bogactwo składników mineralnych i witamin. Łodyga, liście to źródło witaminy E, a także tych z grupy B. W zielonej natce selera kumulują się przeciwutleniacze, które redukują wolne rodniki, negatywnie działające na wszystkie komórki organizmu. Seler naciowy jest zasobny w kwas foliowy oraz witaminy E, C i A.

Marchew Marchew ma jadalny nie tylko korzeń, ale i nać, z której można przygotować pesto lub użyć do sałatki czy smoothie. Aby ją wyhodować w domowym ogródku, wystarczy odciąć 2-3 centymetry kawałki z górnej części korzenia, a następnie umieścić go w płytkim naczyniu z małą ilością wody.

Dobrze jest postawić je w słonecznym miejscu. Gdy pojawią się korzenie, można je przenieść do ziemi. W podobny sposób, z górnej części korzenia, można wyhodować inne warzywa z resztek: nać pietruszki czy liście rzodkiewki.

Natka marchewki jest zasobna w witaminy, przede wszystkim C i K, a także wapń, potas i magnez. Dodatkowo są w niej cenne przeciwutleniacze, związki fenolowe, karotenoidy i chlorofil.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka