Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Warzywne leczo

Avatar placeholder
05.09.2013 13:29
Warzywne leczo
Warzywne leczo

Warzywa powinny stanowić podstawowy składnik każdej kuchni. Potrawy wegańskie ****przesycone są tymi składnikami, przez co dania te są polecane każdemu, zwłaszcza smakoszom warzyw. Warzywne leczo jest polecane osobom, które lubią dania z papryką i aromatyczną kuchnię. Leczo warzywne może być bowiem doprawiane według własnego upodobania, a porcje przypraw w przepisie są orientacyjne. Warto przypomnieć też o walorach odżywczych papryki, która pobudza krążenie i przemianę materii, a także wydzielanie soku żołądkowego.

Składniki:

  • 3 duże czerwone papryki,
  • 1 duża żółta papryka,
  • 1 średniej wielkości zielona papryka,
  • 1 średniej wielkości brokuł,
  • 3 średniej wielkości marchwie,
  • 4 małe cebule,
  • łyżka suszonego rozmarynu lub 2 gałązki świeżego,
  • 10 łyżeczek koncentratu pomidorowego (150 g),
  • zmielony pieprz kajeński,
  • łyżeczka pasty sambal oelek,
  • olej kukurydziany.

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Przed przystąpieniem do gotowania warzywa należy umyć. Z papryki wykrajamy gniazda nasienne. Następnie wszystkie rodzaje papryk kroimy w małą kostkę. W przypadku brokułu, oddzielamy różyczki od łodygi. Marchew obieramy i kroimy w drobne plastry lub słupki. Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy szklanką wody.

Warzywa dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż zmiękną. W trakcie gotowania zdejmujemy przykrywkę, by woda mogła odparować. Dodajemy połowę rozmarynu. Obraną cebulę siekamy na niezbyt małe plasterki. Na patelnię wlewamy łyżeczkę oleju kukurydzianego. Gdy olej się rozgrzeje, wówczas wrzucamy na patelnię cebulę. Smażymy aż do miękkości.

W trakcie dodajemy przyprawy: pieprz kajeński oraz pozostałą część rozmarynu. Następnie cebulę z przyprawami zalewamy wodą z gotujących się warzyw. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy cebula będzie już miękka, dodajemy przecier pomidorowy i sos sambal. Całość wlewamy do garnka i łączymy z ugotowanymi warzywami.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze