Wątroba na wykończeniu? Tak cofniesz zmiany
Coraz więcej osób stara się świadomie komponować posiłki i zwraca się ku nieco bardziej naturalnym metodom. Podstawą każdej zbilansowanej i zdrowej diety są warzywa, ale szczególnie jedno z nich ma nieocenione właściwości zdrowotne.
1. Naturalny antybiotyk
O fenomenalnym wpływie czosnku na zdrowie wiadomo od dawna. Posiada właściwości przeciwutleniające i antybiotyczne. Wzmacnia odporność i pomaga rozprawić się z przeziębieniem. Zalety czosnku można wyliczać bez końca.
Okazuje się jednak, że niepozorna roślina może okazać się niezwykle pomocna w minimalizacji zmian stłuszczeniowych wątroby. Do takich wniosków doszli naukowcy podczas swojego badania. Wyniki nie pozostawiają złudzeń.
2. Niealkoholowe stłuszczenie wątroby
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby jest bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Jeśli nie podejmiemy się leczenia, może dojść do zburzeń w funkcjonowaniu, a nawet do marskości wątroby. Choroba zwykle dotyka osób z nadwagą.
Niealkoholowe stłuszczenie wątroby to jedna z najczęściej występujących chorób w krajach uprzemysłowionych. Przypadłość jest diagnozowana u coraz większej liczby pacjentów i stanowi naprawdę poważny problem.
3. Niezawodny czosnek
Naukowcom udało się znaleźć naturalny lek, który może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Mowa właśnie o czosnku, a swoimi odkryciami zespół podzielił się w czasopiśmie Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity.
W badaniach wzięło udział 110 pacjentów z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby. Uczestników podzielono na dwie grupy. Przez 15 tygodni część spożywała 800 mg czosnku tygodniowo, a pozostałym podawano placebo.
4. Obiecujące wyniki
Po upływie 15 tygodni u ponad połowy uczestników spożywających czosnek stwierdzono znaczną poprawę stanu wątroby w porównaniu do pacjentów, którym podawano placebo. Potwierdziły to badania, ale na tym nie koniec.
"Wyniki były również znaczące po uwzględnieniu zmiany masy ciała, spożycia energii i aktywności fizycznej. Nie zaobserwowano żadnych poważnych skutków ubocznych przy spożyciu czosnku" – podsumowali autorzy badania.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl