Trwa ładowanie...

Wątroba na wykończeniu? Tak cofniesz zmiany

Avatar placeholder
02.04.2023 10:45
Jedz codziennie, a niealkoholowe słuszczenie wątroby nie będzie ci grozić
Jedz codziennie, a niealkoholowe słuszczenie wątroby nie będzie ci grozić (Getty Images)

Coraz więcej osób stara się świadomie komponować posiłki i zwraca się ku nieco bardziej naturalnym metodom. Podstawą każdej zbilansowanej i zdrowej diety są warzywa, ale szczególnie jedno z nich ma nieocenione właściwości zdrowotne.

spis treści

1. Naturalny antybiotyk

O fenomenalnym wpływie czosnku na zdrowie wiadomo od dawna. Posiada właściwości przeciwutleniające i antybiotyczne. Wzmacnia odporność i pomaga rozprawić się z przeziębieniem. Zalety czosnku można wyliczać bez końca.

Okazuje się jednak, że niepozorna roślina może okazać się niezwykle pomocna w minimalizacji zmian stłuszczeniowych wątroby. Do takich wniosków doszli naukowcy podczas swojego badania. Wyniki nie pozostawiają złudzeń.

2. Niealkoholowe stłuszczenie wątroby

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby jest bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Jeśli nie podejmiemy się leczenia, może dojść do zburzeń w funkcjonowaniu, a nawet do marskości wątroby. Choroba zwykle dotyka osób z nadwagą.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby to jedna z najczęściej występujących chorób w krajach uprzemysłowionych. Przypadłość jest diagnozowana u coraz większej liczby pacjentów i stanowi naprawdę poważny problem.

Zalety czosnku można wyliczać bez końca
Zalety czosnku można wyliczać bez końca (Pixabay)

3. Niezawodny czosnek

Naukowcom udało się znaleźć naturalny lek, który może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Mowa właśnie o czosnku, a swoimi odkryciami zespół podzielił się w czasopiśmie Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity.

W badaniach wzięło udział 110 pacjentów z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby. Uczestników podzielono na dwie grupy. Przez 15 tygodni część spożywała 800 mg czosnku tygodniowo, a pozostałym podawano placebo.

4. Obiecujące wyniki

Po upływie 15 tygodni u ponad połowy uczestników spożywających czosnek stwierdzono znaczną poprawę stanu wątroby w porównaniu do pacjentów, którym podawano placebo. Potwierdziły to badania, ale na tym nie koniec.

"Wyniki były również znaczące po uwzględnieniu zmiany masy ciała, spożycia energii i aktywności fizycznej. Nie zaobserwowano żadnych poważnych skutków ubocznych przy spożyciu czosnku" – podsumowali autorzy badania.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze