Flądra – wartości odżywcze, patroszenie, przepisy z flądrą

Flądra jest rybą o delikatnym, białym mięsie. Jest bogata w składniki mineralne i witaminy, a więc idealna dla kobiet w ciąży. Regularne jedzenie flądry zapewnia wysoką odporność i zdrowe zęby.

Flądra – wartości odżywcze, patroszenie, przepisy z flądrąFlądra – wartości odżywcze, patroszenie, przepisy z flądrą
Źródło zdjęć: © Flickr

Składniki mineralne flądry

Flądra jest wyjątkowo zdrową rybą. Bogata w selen, fosfor, wapń, stanowi doskonały posiłek dla dzieci i kobiet w ciąży.

Jedzenie flądry wspiera układ immunologiczny, reguluje procesy mineralizacji kości i zębów, a także dba o układ nerwowy i wytwarzanie czerwonych krwinek w szpiku kostnym.

Mięso flądry jest też wolne od szkodliwej rtęci.

Ile ryb powinniśmy jeść?

Witamy we flądrze

Flądra to źródło witamin A, D, E i B. Dzięki nim jedzenie ryby pomaga zachować sprawność umysłu i zdrową skórę. Flądra wspiera też wzrok.

Flądra to nie tylko witaminy, ale też kwasy nasycone omega-3 i omega-6. Wyrównując ciśnienie, regulują pracę serca i chronią przed miażdżycą.

Grillowana lub przyrządzona na parze flądra ma też właściwości antynowotworowe. Chroni zwłaszcza przed rakiem jelita grubego, piersi, płuc oraz prostaty.

Patroszenie ryby

Przygotowując flądrę do obróbki, warto zaopatrzyć się w rękawice ochronne. Jej łuski mogą bowiem kaleczyć skórę.

Jak patroszyć flądrę? Rybę należy rozciąć wzdłuż kręgosłupa, a następnie nadciąć głowę. Wnętrzności flądry są przyczepione do głowy, dlatego najprościej pozbyć się ich, wyciągając je razem z nią.

W następnej kolejności pozbywamy się nerek, płetw i skóry, jeśli planujemy podanie flądry bez niej. Bardzo ważne jest usunięcie trójkątnych gonad, znajdujących się po obu stronach brzucha flądry. Podczas gotowania negatywnie wpłynęłyby na smak i zapach ryby.

Wypłukana flądra jest gotowa do dalszej obróbki.

Jak przyrządzić flądrę

Jak przyrządzić flądrę? Przedstawiamy sprawdzone przepisy na rybę smażoną i pieczoną.

Smażona flądra z ziołami

  • kilka sztuk piersi flądry;
  • 150 g mąki;
  • sok z dwóch cytryn;
  • sól i pieprz;
  • oliwa z oliwek.

Umyte i osuszone filety flądry natrzyj solą i odstaw na 3 h. Skrop rybę sokiem z cytryny, a następnie obtocz w mieszance mąki, siekanego tymianku i ulubionych ziół. Smaż na rozgrzanej oliwie przez 4-5 min z każdej strony.

Pieczona flądra z pomidorami i szpinakiem

  • kilka piersi flądry;
  • 2 puszki pomidorów;
  • 4 garście świeżego szpinaku;
  • 150 g oliwek (czarnych lub zielonych);
  • 2 ząbki czosnku;
  • listki świeżej bazylii;
  • sól i pieprz;
  • oliwa z oliwek.

Z oliwek, bazylii i oliwy przygotuj pastę i posmaruj nią flądrę. W tym czasie pomidory duś na odrobinie tłuszczu i czosnku. Dopraw do smaku.

Posmarowane filety flądry zwiń w roladki, zabezpiecz wykałaczką i umieść w naczyniu żaroodpornym. Zalej sosem pomidorowym i zapiekaj przez 15 min w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia dorzuć liście szpinaku – powinny zwiędnąć i zmięknąć.

Ile kalorii mają surowe ryby flądrokształtne (flądra i sola)?

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 28 g (30 g, bez ości)
Wartość energetyczna70,0 kcal19,85 kcal
Białko12,41 g3,52 g
Węglowodany0 g0 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz1,93 g0,55 g
Tłuszcze nasycone0,44 g0,13 g
Tłuszcze jednonienasycone0,54 g0,15 g
Tłuszcze wielonienasycone0,37 g0,11 g
Cholesterol45,0 mg12,76 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów5,00 µg1,42 µg
Witamina B1 - tiamina0,02 mg0,01 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,02 mg0,01 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna1,04 mg0,30 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,19 mg0,05 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,10 mg0,03 mg
Witamina B9 - kwas foliowy5,00 µg1,42 µg
Witamina B4 - cholina65,0 mg18,43 mg
Witamina B12 - kobalamina1,13 µg0,32 µg
Witamina A33,0 i.u.9,36 i.u.
Witamina A10,00 µg RAE2,84 µg RAE
Retinol10,00 µg2,84 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,63 mg0,18 mg
Witamina D2,80 µg0,79 µg
Witamina D113 i.u.32,0 i.u.
Witamina K0,10 µg0,03 µg
Wapń21,0 mg5,95 mg
Żelazo0,18 mg0,05 mg
Magnez18,00 mg5,10 mg
Fosfor252 mg71,4 mg
Potas160 mg45,4 mg
Sód296 mg83,9 mg
Cynk0,32 mg0,09 mg
Miedź0,02 mg0,01 mg
Mangan0,01 mg0,00 mg
Selen26,6 µg7,54 µg
Woda84,6 g24,0 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka