Wężymord (czarny korzeń) – właściwości i zastosowanie tego warzywa
Wężymord (czarny korzeń, skorzonera) to roślina w Polsce stosunkowo mało znana. Ma wiele prozdrowotnych właściwości, imponuje również wysoką zawartością witamin i składników odżywczych.
1. Historia wężymordu
Wężymord znany był już w starożytności. To nim właśnie Odyseusz bronił się przed zaklęciami Kirke. Wierzono, że roślina jest w stanie przywrócić zdrowie po ukąszeniu węża (stąd nazwa). Jej entuzjastą był Ludwik XVI, który uważał, że wężymord leczy chory żołądek. Mimo to czarny korzeń został przez lata zapomniany, jednak dziś na fali powrotu do naturalnych metod leczenia wraca do łask.
2. Uprawa czarnego korzenia
Wężymord to warzywo znane w całej Europie oraz części Azji. W naszym kraju uprawia się je rzadko, a szkoda, bo ma wiele cennych właściwości. Nie jest rośliną wymagającą, stosunkowo łatwo o obfity plon. Wyglądem przypomina szparagi. Jest lekkostrawny. Wężymord zawiera witaminy z grupy B, witaminę C i E oraz wiele składników odżywczych, m.in. sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfo.
W Polsce na terenach nizinnych spotkać też można wężymord stepowy, który objęty jest ścisłą ochroną gatunkową. Uznano go za gatunek narażony na wyginięcie.
3. Właściwości wężymordu
Czarny korzeń polecany jest przede wszystkim cukrzykom. Obecna w nim inulina obniża poziom cukru we krwi, zmniejsza też insulinooporność. Obecne w roślinie składniki wspomagają też pracę układu krwionośnego. Zapobiegają miażdżycy, obniżają pozom złego cholesterolu, regulują ciśnienie tętnicze. Ułatwiają też trawienie (nie bez przyczyny medycyna naturalna zaleca stosowanie wężymordu w leczeniu chorób układu pokarmowego).
Wężymord niweluje problem zaparć, pozytywnie wpływa też na florę bakteryjną jelit. Wspomaga odporność ioczyszczanie organizmu z toksyn. Ze względu na dużą ilość błonnika polecany jest osobom będącym na diecie odchudzającej.
Po czarny korzeń powinny sięgać osoby pracujące umysłowo, narażone na duży stres i przemęczone. Obecne w nim składniki wspomogą regenerację, dodadzą też siły i pozytywnie wpłyną na stan emocjonalny.
4. Zastosowanie wężymordu
Skorzonerę zbiera się późną jesienią (w październiku i listopadzie), choć w sprzyjających warunkach może przetrwać zimę w glebie. Po obraniu należy ją przez 30 min gotować w wodzie z niewielką ilością soli i cukru. W takiej postaci jest gotowa do spożycia. Wężymord w smaku przypomina szparagi, więc na pewno przypadnie do gustu smakoszom tego warzywa. Wężymord można serwować solo lub z dodatkiem delikatnego sosu. Niektóre przepisy na wężymord polecają zapiec go w piekarniku w towarzystwie innych warzyw lub dodać ją do omletu (wcześniej jednak należy czarny korzeń ugotować).
Warto pamiętać, że wężymord po ugotowaniu bardzo szybko ciemnieje. By temu zapobiec, wystarczy skropić warzywo cytryną. Można z niego również przygotować wino.
5. Gdzie kupić wężymord?
W Polsce wężymord nie należy do popularnych warzyw. Wiele osób nie wie nawet o jego istnieniu. Jeśli więc chcemy go spróbować, musimy poszukać go w sklepach z ekologiczną żywnością. Bywa też dostępny na lokalnym targu. Za kilogram wężymordu zapłacić trzeba ok. 30 zł.