Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Szparagi - charakterystyka, właściwości. Jak przyrządzić szparagi?

Avatar placeholder
24.09.2024 15:42
Szparagi - charakterystyka, właściwości. Jak przyrządzić szparagi?
Szparagi - charakterystyka, właściwości. Jak przyrządzić szparagi? (Shutterstock)

Szparagi to niskokaloryczne warzywa zielone. Są niskokaloryczne i pożywne, gdyż zawierają dużo białka. Uważane są za składnik zdrowej diety, gdyż mają tylko 18 kcal w 100 g. U nas uchodzą za luksus, więc rzadko je jadamy. Szparagi są również cenionym afrodyzjakiem.

spis treści

1. Co to są szparagi?

Największa zaleta szparagów to ich niskokaloryczność, a przy tym pożywne, ponieważ zawierają sporo białka. Są cennym źródłem witaminy C, witaminy K oraz witamin z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu.

Zielone szparagi zawierają dość dużo witaminy A. Szparagi są warzywami delikatnymi i lekkostrawnymi – nie obciążają nerek ani wątroby. Ze względu na swój charakterystyczny kształt, są uważane za naturalne afrodyzjaki.

5 warzyw, które są zdrowsze po ugotowaniu niż na surowo
5 warzyw, które są zdrowsze po ugotowaniu niż na surowo [6 zdjęć]

Warzywa to nieoceniane źródło witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Nie mamy wątpliwości,

zobacz galerię
Zobacz film: "Jak kupować i przechowywać szparagi?"

2. Właściwości zdrowotne szparagów

Właściwości zdrowotne szparagów są różnorosne.

  • szparagi zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych,
  • szparagi, dzięki zawartości błonnika, poprawiają pracę układu pokarmowego,
  • szparagami mogą się objadać osoby z nadciśnieniem, gdyż mało w nich sodu,
  • szparagi są łagodnie przeczyszczające i moczopędne, dlatego w szybkich dietach oczyszczających, np. diecie cytrusowej, zaleca się picie wody,
  • szparagi zawierają związki purynowe, których nie powinny zażywać osoby z dną moczanową i chorobami nerek.

Zobacz także:

3. Jak przyrządzać szparagi?

Wyróżnia się trzy odmiany szparagów: białą, zieloną i fioletową. Najpopularniejsze są szparagi białe, uprawia się je w Wielkopolsce. Szparagi zielone popularne są we Francji, u nas są rzadko spotykane. Odmiana fioletowa szparagów uchodzi za wykwitną potrawę. Zielone szparagi są cieńsze niż białe, ale bardziej aromatyczne i wyraziste w smaku. Szparagi są dodatkiem do dania głównego lub formą przystawki.

Właściwości szparagów pozwalają przyrządzać je w formie zup (najczęściej typu krem), omletu, tarty, zapiekanki, są też efektywnym składnikiem sałatek. Francuzi jadają szparagi polane sosem na bazie białego wina.

Szparagi wspaniale smakują podane na swojski sposób, tzn. z tartą bułką zrumienioną na maśle. Szparagi dobrze smakują z sosami gorącymi i zimnymi, które lekko kontrastują z ich łagodnym smakiem, np. winegret, musztardowym, holenderskim.

Warto polać je odrobiną oliwy z oliweki skropić sokiem z cytryny. Szparagi dobrze smakują posypane tymiankiem.

Zobacz także:

Ze względu na właściwości szparagów, można cieszyć się nimi przez okrągły rok. Po umyciu i wysuszeniu można szparagi zamrozić, wtedy trzeba je zjeść w ciągu miesiąca. Jeśli szparagi zostaną zblanszowane (czyli włożone do wrzącej wody i chwilę odgotowane), można je przechowywać dziewięć miesięcy. Szparagi gotuje się bez rozmrażania tylko 2-3 minuty w posolonym wrzątku.

Dlaczego warto jeść szparagi? Przede wszystkim są źródłem białka i witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mogą być bazą zdrowej diety. Wartości odżywcze szparagów będą zachowane, gdy będziesz je gotować na parze lub blanszować.

4. Kaloryczność szparagów

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 134 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna 20,0 kcal 26,8 kcal
Białko 2,20 g 2,95 g
Węglowodany 3,88 g 5,20 g
Cukier 1,88 g 2,52 g
Błonnik 2,10 g 2,81 g
Tłuszcz 0,12 g 0,16 g
Tłuszcze nasycone 0,04 g 0,05 g
Tłuszcze jednonienasycone 0 g 0 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,05 g 0,07 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 5,60 mg 7,50 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze