Szparagi - charakterystyka, właściwości. Jak przyrządzić szparagi?
Szparagi to niskokaloryczne warzywa zielone. Są niskokaloryczne i pożywne, gdyż zawierają dużo białka. Uważane są za składnik zdrowej diety, gdyż mają tylko 18 kcal w 100 g. U nas uchodzą za luksus, więc rzadko je jadamy. Szparagi są również cenionym afrodyzjakiem.
1. Co to są szparagi?
Największa zaleta szparagów to ich niskokaloryczność, a przy tym pożywne, ponieważ zawierają sporo białka. Są cennym źródłem witaminy C, witaminy K oraz witamin z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu.
Zielone szparagi zawierają dość dużo witaminy A. Szparagi są warzywami delikatnymi i lekkostrawnymi – nie obciążają nerek ani wątroby. Ze względu na swój charakterystyczny kształt, są uważane za naturalne afrodyzjaki.
2. Właściwości zdrowotne szparagów
Właściwości zdrowotne szparagów są różnorosne.
- szparagi zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych,
- szparagi, dzięki zawartości błonnika, poprawiają pracę układu pokarmowego,
- szparagami mogą się objadać osoby z nadciśnieniem, gdyż mało w nich sodu,
- szparagi są łagodnie przeczyszczające i moczopędne, dlatego w szybkich dietach oczyszczających, np. diecie cytrusowej, zaleca się picie wody,
- szparagi zawierają związki purynowe, których nie powinny zażywać osoby z dną moczanową i chorobami nerek.
Zobacz także:
3. Jak przyrządzać szparagi?
Wyróżnia się trzy odmiany szparagów: białą, zieloną i fioletową. Najpopularniejsze są szparagi białe, uprawia się je w Wielkopolsce. Szparagi zielone popularne są we Francji, u nas są rzadko spotykane. Odmiana fioletowa szparagów uchodzi za wykwitną potrawę. Zielone szparagi są cieńsze niż białe, ale bardziej aromatyczne i wyraziste w smaku. Szparagi są dodatkiem do dania głównego lub formą przystawki.
Właściwości szparagów pozwalają przyrządzać je w formie zup (najczęściej typu krem), omletu, tarty, zapiekanki, są też efektywnym składnikiem sałatek. Francuzi jadają szparagi polane sosem na bazie białego wina.
Szparagi wspaniale smakują podane na swojski sposób, tzn. z tartą bułką zrumienioną na maśle. Szparagi dobrze smakują z sosami gorącymi i zimnymi, które lekko kontrastują z ich łagodnym smakiem, np. winegret, musztardowym, holenderskim.
Warto polać je odrobiną oliwy z oliweki skropić sokiem z cytryny. Szparagi dobrze smakują posypane tymiankiem.
Zobacz także:
Ze względu na właściwości szparagów, można cieszyć się nimi przez okrągły rok. Po umyciu i wysuszeniu można szparagi zamrozić, wtedy trzeba je zjeść w ciągu miesiąca. Jeśli szparagi zostaną zblanszowane (czyli włożone do wrzącej wody i chwilę odgotowane), można je przechowywać dziewięć miesięcy. Szparagi gotuje się bez rozmrażania tylko 2-3 minuty w posolonym wrzątku.
Dlaczego warto jeść szparagi? Przede wszystkim są źródłem białka i witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mogą być bazą zdrowej diety. Wartości odżywcze szparagów będą zachowane, gdy będziesz je gotować na parze lub blanszować.
4. Kaloryczność szparagów
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 134 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 20,0 kcal | 26,8 kcal |
Białko | 2,20 g | 2,95 g |
Węglowodany | 3,88 g | 5,20 g |
Cukier | 1,88 g | 2,52 g |
Błonnik | 2,10 g | 2,81 g |
Tłuszcz | 0,12 g | 0,16 g |
Tłuszcze nasycone | 0,04 g | 0,05 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0 g | 0 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,05 g | 0,07 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 5,60 mg | 7,50 mg |