Wielu kojarzy nazwę tylko z ogrodowymi kwiatami. Zdrowszy od soi i cieciorki

Idealny dla wegetarian, ale nie tylko. Z powodzeniem mogą go także stosować osoby, które nie tolerują glutenu czy walczą z cholesterolem, a także cukrzycą. Dlaczego łubin jest tak zdrowy?

Łubin to bogate źródło błonnikaŁubin to bogate źródło błonnika
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Zdrowa alternatywa dla soi i cieciorki

W Polsce łubin kojarzy się przede wszystkim z kwiatami. Tymczasem pod tą nazwą kryje się także roślina strączkowa, która staje się coraz bardziej popularna, szczególnie wśród wegan i wegetarian.

Chodzi o łubin wąskolistny, który jest niezwykle zdrowy i w dodatku bardzo smaczny. Obniża tzw. zły cholesterol i świetnie sprawdzi się w diecie osób, które nie tolerują glutenu. A to jeszcze nie wszystko.

Roślina jest źródłem białka, błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie powinno jej również zabraknąć w diecie dzieci, kobiety w ciąży, a także seniorów.

Łubin jest bardzo zdrowy
Łubin jest bardzo zdrowy © Getty Images

Chroni przed zawałem i obniża cukier

Łubin ma najniższy indeks glikemiczny spośród roślin strączkowych, a także obniża poziom glukozy we krwi. Jest więc bezpieczny dla cukrzyków i osób z nadwagą.

Ponadto to bogate źródło antyoksydantów przez co opóźnia proces starzenia organizmu.

Ma również dobroczynny wpływ na układ krążenia, chroni przed zawałem serca i problemami z żylakami - dzięki zawartości argininy.

Wysoka zawartość błonnika sprawia z kolei, że jest nie tylko sycący, ale i zdrowy dla układu pokarmowego. W dodatku nie ma glutenu, więc jest bezpieczny dla osób chorych na celiakię, które muszą przestrzegać diety bezglutenowej.

To także dobre źródło kwasu foliowego, który jest zalecany kobietom w ciąży i parom starającym się o dzieci.

Jak jeść łubin?

Łubin można kupić najczęściej w postaci ziaren lub zmielony na mąkę.

Mąka to świetna opcja dla osób, które są na diecie bezglutenowej. Można z niej upiec chleb, ciasto czy przygotować naleśniki.

Ziarna można gotować, podobnie jak soję czy cieciorkę. Ugotowany łubin to idealny dodatek do wielu dań, np. zup czy warzywnych sosów.

Z łubinu można też zrobić mleko łubinowe lub tofu. Można go także spożywać w formie kiszonki i hummusu.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka