Wieprzowina w kolendrze
Receptura, według której wykonane jest to danie, zawiera w sobie elementy kuchni tradycyjnej, jak i orientalnej. Takim dodatkiem jest na przykład ananas i sos rybny.
Składniki:
- 200 g wieprzowiny,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 dymki,
- 1 puszka ananasów,
- 1 łyżka sosu rybnego,
- 1 łyżka soku z limonki,
- 200 g ryżu,
- olej do smażenia,
- kolendra, sól i pieprz do smaku.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 304,48 kcal |
Białka | 9,87 g |
Węglowodany | 42,25 g |
Tłuszcze | 11,31 g |
Błonnik | 1,7 g |
Przygotowanie:
Mięso wieprzowe umyj, osusz i pokrój w wąskie paski. Natrzyj je kolendrą, dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzany olej wrzuć posiekany czosnek i drobno pokrojone dymki. Podsmażaj na ostrym ogniu, aż nieco zbrązowieją. Następnie wkładaj kawałki mięsa i smaż na średnim już ogniu przez co najmniej 10 minut. Po tym czasie zmniejsz ogień do minimum i wrzuć pokrojonego w większą kostkę ananasa oraz dolej sos rybny i sok z limonki. Gotuj pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, przez 30 minut lub póki mięso nie będzie miękkie. Podawaj z białym ryżem.
Komentarz:
Ananas sprawia, że potrawa staje się charakterystyczna w smaku. Poza tym jest źródłem praktycznie wszystkich witamin, wielu składników mineralnych i substancji odżywczych, przez które danie z wieprzowiny staje się pożywne i wartościowe.