Trwa ładowanie...

Wieprzowina w kolendrze

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 19:34
Wieprzowina w kolendrze
Wieprzowina w kolendrze

Receptura, według której wykonane jest to danie, zawiera w sobie elementy kuchni tradycyjnej, jak i orientalnej. Takim dodatkiem jest na przykład ananas i sos rybny.

Składniki:

  • 200 g wieprzowiny,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 dymki,
  • 1 puszka ananasów,
  • 1 łyżka sosu rybnego,
  • 1 łyżka soku z limonki,
  • 200 g ryżu,
  • olej do smażenia,
  • kolendra, sól i pieprz do smaku.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie304,48 kcal
Białka9,87 g
Węglowodany42,25 g
Tłuszcze11,31 g
Błonnik1,7 g

Przygotowanie:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Mięso wieprzowe umyj, osusz i pokrój w wąskie paski. Natrzyj je kolendrą, dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzany olej wrzuć posiekany czosnek i drobno pokrojone dymki. Podsmażaj na ostrym ogniu, aż nieco zbrązowieją. Następnie wkładaj kawałki mięsa i smaż na średnim już ogniu przez co najmniej 10 minut. Po tym czasie zmniejsz ogień do minimum i wrzuć pokrojonego w większą kostkę ananasa oraz dolej sos rybny i sok z limonki. Gotuj pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, przez 30 minut lub póki mięso nie będzie miękkie. Podawaj z białym ryżem.

Komentarz:

Ananas sprawia, że potrawa staje się charakterystyczna w smaku. Poza tym jest źródłem praktycznie wszystkich witamin, wielu składników mineralnych i substancji odżywczych, przez które danie z wieprzowiny staje się pożywne i wartościowe.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze