Wieprzowina i cielęcina

Potrawy mięsne uważane są za niezbyt zdrowe i kaloryczne, jednak wybierając odpowiednie przepisy na dania z wieprzowiny i cielęciny możemy przygotować smaczne i zdrowe posiłki dla całej rodziny. Które mięso jest najzdrowsze? W jaki sposób przygotować wieprzowinę i cielęcinę, aby zachować ich wartości odżywcze?

Wieprzowina – kaloryczność i wartości odżywcze

Wieprzowina zawiera około 216 kcal w 100g surowego mięsa. Warto jednak pamiętać, że kaloryczność wieprzowiny zależy głównie od rodzaju mięsa, jakie wybierzemy. Najbardziej kaloryczny będzie boczek, zawierający 322 kcal w 100g.

Zdrowszym i mniej kalorycznym mięsem wieprzowym jest schab - w 100g zawiera on jedynie 152 kcal. Wieprzowina jest jednak dobrym źródłem białka, witamin z grupy B oraz witaminy A i witaminy E.

Wieprzowina – dania z wieprzowiny

Wybierając zdrowe przepisy na dania z wieprzowiny warto zwrócić uwagę na te, które opierają się na schabie. Zamiast tradycyjnego kotleta schabowego, lepiej wybrać np. schab duszony z jabłkami, który jest mniej kaloryczny.

Schab możemy też udusić z dodatkiem sosów warzywnych lub grzybowych. Dzięki takiej formie obróbki, mięso będzie równie smaczne, ale dużo zdrowsze. Dodatek warzyw sprawi natomiast, że dostarczymy organizmowi więcej składników odżywczych.

Cielęcina – kaloryczność i wartości odżywcze

Cielęcina jest mniej kaloryczna od mięsa wieprzowego. W 100g posiada ona jedynie 112 kcal. Po mięso cielęce warto sięgać z uwagi na sporą zawartość białka – w 100g znajdziemy go ponad 20g.

Cielęcina dostarczy naszemu organizmowi witaminy PP, kwasu pantotenowego oraz kwasu foliowego. W jej składzie znajduje się również wapń, magnez, fosfor i potas.

Cielęcina – dania z cielęciny

Cielęcina jest delikatnym mięsem, które łatwo przygotujemy w zdrowy sposób. Podobnie jak w przypadku wieprzowiny, najzdrowszym sposobem jej podania, będzie duszone mięso lub potrawy pieczone w piekarniku, bez dodatku tłuszczu.

Cielęcina z papryką, cielęcina po francusku czy cielęcina po rzymsku to tylko kilka przykładów na zdrowe przepisy z wykorzystaniem mięsa cielęcego.

Chili bez fasoli w puszce

Chili bez fasoli w puszce

Gulasz wołowy w puszce

Gulasz wołowy w puszce

Gulasz z baraniny, kukurydzy i dyni

Gulasz z baraniny, kukurydzy i dyni

Gulasz z baraniny

Gulasz z baraniny

Pierogi z baraniną

Pierogi z baraniną

Tortilla z baraniną

Tortilla z baraniną

Wołowina z warzywami

Wołowina z warzywami

Befsztyk - jak przyrządzić, dodatki

Befsztyk - jak przyrządzić, dodatki

Wieprzowina słodko-kwaśna

Wieprzowina słodko-kwaśna

Schab duszony z jabłkami

Schab duszony z jabłkami

Poznaj przepisy na zdrowe domowe burgery

Poznaj przepisy na zdrowe domowe burgery

Sylwia Stachura Sylwia Stachura
Pierożki wieprzowe

Pierożki wieprzowe

Paszteciki wieprzowe

Paszteciki wieprzowe

Polędwica w przyprawach

Polędwica w przyprawach

Cielęcina po rzymsku

Cielęcina po rzymsku

Cielęcina po francusku

Cielęcina po francusku

Tacos wieprzowe

Tacos wieprzowe

Wieprzowina w kolendrze

Wieprzowina w kolendrze

Kotlet wieprzowy z sezamem

Kotlet wieprzowy z sezamem

Wołowina w gulaszu

Wołowina w gulaszu

Polędwiczki duszone z żurawinami

Polędwiczki duszone z żurawinami