Trwa ładowanie...

Wino z czarnego bzu – właściwości i przepis

Avatar placeholder
Monika Grudzińska 20.01.2021 15:44
Wino z czarnego bzu jest nie tylko napojem alkoholowym o wyrazistym smaku i niepowtarzalnym aromacie
Wino z czarnego bzu jest nie tylko napojem alkoholowym o wyrazistym smaku i niepowtarzalnym aromacie (123rf)

Wino z czarnego bzu jest nie tylko napojem alkoholowym o wyrazistym smaku i niepowtarzalnym aromacie. Warto po nie sięgać również ze względu na właściwości prozdrowotne. Trunek pomaga przy przeziębieniach, a także usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Co warto wiedzieć?

spis treści

1. Co to jest wino z czarnego bzu?

Wino z czarnego bzu, zarówno z jego kwiatów, jak i owoców, ma nie tylko niepowtarzalny, zdecydowany i charakterystyczny smak oraz aromat, ale i wiele cennych właściwości. Warto pamiętać, że roślina wykazuje działanie prozdrowotne, jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych.

Bez czarny (Sambucus Nigra), zwany również lekarskim lub dzikim, to krzew liściasty, którego owoce i kwiaty w medycynie naturalnej traktowane są jako środek przeciw przeziębieniu.

Zobacz film: "Sos czereśniowy. Prosty i zdrowy przepis"

Działają przeciwgorączkowo, łagodzą kaszel oraz wzmacniają naczynia krwionośne. Ponadto pomagają w zaburzeniach trawiennych. Bez to jedna z najstarszych roślin leczniczych w medycynie ludowej, którą do dziś wykorzystuje się do robienia nalewek, soków, win czy syropów.

Kwiaty bzu obserwuje się wiosną, na przełomie maja i czerwca. Po zakwitnięciu na krzewie pojawiają się owoce bzu w postaci drobnych, kulistych, soczystych pestkowców. Początkowo są zielone, z czasem nabierają intensywnej ciemnoczerwonej barwy. Dojrzewają na przełomie sierpnia i września. Wówczas stają się ciemnogranatowe lub czarne.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Owoce bzu czarnego zawierają duże ilości witaminy C, soli mineralnych, kwasy fenolowe, garbniki, flawonoidy, sterole. Ale nie tylko owoce czarnego bzu uznawane są za lecznicze. Nie mniejszym uznaniem cieszą się jego kwiaty. Kwiaty czarnego bzu są zasobne w witaminy A, z grupy B, C oraz wapń, potas, sód, fosfor, magnez, żelazo, miedź, cynk.

Zawierają również sterole, flawonoidy, kwasy fenolowe, cholinę garbniki i rutynę. To dlatego wykazują działają wykrztuśnie i napotnie, antywirusowowe i moczopędnie. Wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych oraz odporność, naczynia włosowate.

Działają również oczyszczająco, przyspieszają przemianę materii, a i stabilizują krwiobieg. To dlatego wino z czarnego bzu, w rozsądnych ilościach, warto spożywać – na zdrowie.

2. Działanie wina z czarnego bzu

Wino z czarnego bzu można pić dla smaku oraz w celu rozluźnienia, ale i warto po nie sięgać w celach zdrowotnych. Okazuje się, że trunek reguluje trawienie i wzmaga apetyt, ma właściwości napotne, wykrztuśne i przeciwgorączkowe, a także zapalne. Pomaga na przeziębienie, łagodzi ból gardła. Korzystnie wpływa na organizm i wygląd skóry, ponieważ zawiera sporo antyoksydantów.

Posiada również właściwości moczopędne, wspiera pracę nerek i usuwa toksyny z organizmu. Ponadto chroni naczynia krwionośne i wzmacnia ich ściany.

Bardzo ważne jest, by pamiętać, że czarny bez, choć jest rośliną cenną i wartościową, posiada własności trujące. W świeżych, zwłaszcza niedojrzałych owocach występują niekorzystnie działające na organizm człowieka związki: sambunigryna i sambucyna, które mogą wywoływać sensacje trawienne. Aby zneutralizować ich szkodliwe działanie, surowiec należy poddać obróbce termicznej, pamiętając o zapewnieniu wysokiej temperatury.

3. Wino z kwiatów czarnego bzu

Aby przygotować wino z kwiatów czarnego bzu należy przygotować:

  • 40 kwiatostanów bzu,
  • 5 litrów wody,
  • 1,5 kg cukru (to ilość orientacyjna, można dodać więcej, by wino było słodsze),
  • 0,5 kg miodu,
  • 3 cytryny.

Dojrzałe kwiaty czarnego bzu, pozbawione zielonych łodyg, należy oczyścić oraz położyć w ciepłym i przewiewnym miejscu, by pozbyć się czarnych robaczków.

Dlaczego warto pić czerwone wino?
Dlaczego warto pić czerwone wino? [8 zdjęć]

Badania wykazują, że czerwone winogrono, z którego produkuje się wino może mieć bardzo znaczący wpływ

zobacz galerię

Wodę trzeba zagotować i rozpuścić cukier. Gdy nieco przestygnie, należy dodać miód i kwiaty bzu. Jeśli syrop nie jest dość słodki, należy go dosłodzić, po czym odstawić w chłodne miejsce na minimum dobę. Kolejny krokiem w procesie produkcji wina z czarnego bzu to odcedzenie kwiatów i dodanie soku z cytryn.

4. Przepis na wino z owoców czarnego bzu

Aby przygotować wino z owoców czarnego bzu należy 1,5 litra owoców (muszą być umyte, oczyszczone i dojrzałe, czyli czarnofioletowe) wrzucić do dużego garnka i zalać wodą. Po doprowadzeniu do wrzenia trzeba wyłączyć gaz lub płytę grzewczą. Należy poczekać, aż owoce przestygną, a następnie owoce wraz z sokiem przełożyć do czystego pojemnika fermentacyjnego (balonu z korkiem i rurką fermentacyjną).

Kolejnym krokiem jest przygotowanie syropu z 3,5 litra wody i 1 kg cukru. W tym celu należy w dużym naczyniu zagotować wodę z cukrem. Roztwór trzeba odstawić do przestygnięcia, potem dodać kwas cytrynowy (2–3 g na litr nastawu) i połączyć go z zawartością pojemnika fermentacyjnego. Kolejnym krokiem jest dodanie drożdży winiarskich i wymieszanie całości.

Po 2-3 tygodniach całość trzeba przefiltrować, by oddzielić owoce od cieczy. Trunek dalej musi fermentować bez owoców. Po mniej więcej 2 miesiącach przefiltrowane wino z czarnego bzu można rozlać do butelek.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze