Witamina D dla dzieci – źródła, dawkowanie, skutki niedoboru
Witamina D dla dzieci ma znaczący wpływ na rozwój układu kostnego, regulację pracy serca, poziomu insuliny i wzmocnienie odporności. Dawkowanie witaminy D zależy od potrzeb i musi być regulowane przez lekarza pediatrę.
1. Witamina D – charakterystyka
Witamina D jest niezwykle ważna w prawidłowym rozwoju dziecka. Wspomaga mineralizację kości, zwiększając wchłanianie wapnia. Witamina D asymiluje również fosfor, zmniejszając wydalanie pierwiastków z moczem. Nie tylko dba o rozwój malucha, ale też jest polecana w przeciwdziałaniu osteoporozie.
Witamina D dla dzieci to również prawidłowa praca serca i układu nerwowego. Łagodzi stany zapalne, podnosi odporność i reguluje poziom insuliny we krwi. To sprawia, że nie tylko zapobiega cukrzycy, ale też pobudza szpik kostny do produkcji komórek obronnych.
Witamina D podawana dzieciom i dorosłym zapobiega również rozwojowi komórek nowotworowych np. w białaczce.
2. Witamina D – skutki niedoboru
Niedobór witaminy D może być niebezpieczny. Powoduje apatię i osłabia mięśnie. Witamina D dla dzieci ma też znaczący wpływ na powstrzymanie postępującej krzywicy. Deficyty witaminy D mogą również powodować zaparcia, potliwość i opóźniać rozwój fizyczny malucha. Negatywnie wpływają też na układ kostny.
Brak witaminy D u dzieci między 3. miesiącem a 2. rokiem życia może też wpływać na powstawanie zgrubień na łączeniu chrząstek żeber, powoduje rozmiękczanie się kości czaszki i utrudnia zarastanie ciemienia.
Niedobór witaminy D dla dzieci może oznaczać również trwałe deformacje. Kwadratowy kształt czaszki, zniekształcenia w obrębie klatki piersiowej, skrzywienia kręgosłupa i koślawe, szpakowate kończyny to tylko niektóre ze skutków braku witaminy D w diecie dziecka.
3. Witamina D – źródła
Witamina D jest naturalnie wytwarzana przez organizm, jednak potrzebuje do tego katalizatora w postaci minerałów i witamin. Najwięcej witaminy D znajdziemy w wyrobach mlecznych, dlatego tak ważny jest odpowiedni dobór diety.
Jajka, mleko, jogurty bogate w naturalne probiotyki i ser dostarczą niezbędnej ilości witaminy D dla dzieci. Starsze pociechy warto również karmić rybami morskimi i wątróbką. Dodawanie do dań olejów roślinnych również spełni swoje zadanie.
Pamiętajmy, że najwięcej witaminy D znajduje się w serach pleśniowych i dojrzewających. Ryby, które warto wprowadzić do codziennego menu dziecka to natomiast dorsz, flądra, tuńczyk, śledź, łosoś i pstrąg.
Witamina D w największej ilości jest jednak wytwarzana latem, gdyż nie tylko dieta, ale przede wszystkim słońce zapewniają organizmowi jej odpowiednią ilość.
4. Witamina D – dawkowanie
80 proc. witaminy D organizm produkuje samodzielnie, jednak w wypadku niedoborów konieczne może być wspomaganie farmaceutykami. Witamina D dla dzieci musi być dawkowana odpowiedzialnie i pod kontrolą lekarza pediatry.
Niemowlę do pół roku powinno otrzymywać ok. 400 IU witaminy D na dobę, od pierwszego dnia życia. Chociaż dzieci żywione są mlekiem matki, niezależnie od diety powinny przyjmować suplementy.
Po ukończeniu 6. miesiąca życia w trakcie rozszerzania diety, dawka witaminy D dla dzieci powinna wahać się na poziomie 400-600 IU. Starsze dzieci powinny natomiast przyjmować ją w zależności od potrzeb, głównie w miesiącach zimowych, kiedy pogoda nas nie rozpieszcza, a słońce nie dostarcza witaminy D3.