Witamina D dla dzieci – źródła, dawkowanie, skutki niedoboru

Witamina D dla dzieci ma znaczący wpływ na rozwój układu kostnego, regulację pracy serca, poziomu insuliny i wzmocnienie odporności. Dawkowanie witaminy D zależy od potrzeb i musi być regulowane przez lekarza pediatrę.

Witamina D w diecie dzieci gra niezwykle ważną rolęWitamina D w diecie dzieci gra niezwykle ważną rolę
Źródło zdjęć: © iStock.com

Witamina D – charakterystyka

Witamina D jest niezwykle ważna w prawidłowym rozwoju dziecka. Wspomaga mineralizację kości, zwiększając wchłanianie wapnia. Witamina D asymiluje również fosfor, zmniejszając wydalanie pierwiastków z moczem. Nie tylko dba o rozwój malucha, ale też jest polecana w przeciwdziałaniu osteoporozie.

Witamina D dla dzieci to również prawidłowa praca serca i układu nerwowego. Łagodzi stany zapalne, podnosi odporność i reguluje poziom insuliny we krwi. To sprawia, że nie tylko zapobiega cukrzycy, ale też pobudza szpik kostny do produkcji komórek obronnych.

Witamina D podawana dzieciom i dorosłym zapobiega również rozwojowi komórek nowotworowych np. w białaczce.

Tego nie wiesz o witaminie D

Witamina D – skutki niedoboru

Niedobór witaminy D może być niebezpieczny. Powoduje apatię i osłabia mięśnie. Witamina D dla dzieci ma też znaczący wpływ na powstrzymanie postępującej krzywicy. Deficyty witaminy D mogą również powodować zaparcia, potliwość i opóźniać rozwój fizyczny malucha. Negatywnie wpływają też na układ kostny.

Brak witaminy D u dzieci między 3. miesiącem a 2. rokiem życia może też wpływać na powstawanie zgrubień na łączeniu chrząstek żeber, powoduje rozmiękczanie się kości czaszki i utrudnia zarastanie ciemienia.

Niedobór witaminy D dla dzieci może oznaczać również trwałe deformacje. Kwadratowy kształt czaszki, zniekształcenia w obrębie klatki piersiowej, skrzywienia kręgosłupa i koślawe, szpakowate kończyny to tylko niektóre ze skutków braku witaminy D w diecie dziecka.

Witamina D – źródła

Witamina D jest naturalnie wytwarzana przez organizm, jednak potrzebuje do tego katalizatora w postaci minerałów i witamin. Najwięcej witaminy D znajdziemy w wyrobach mlecznych, dlatego tak ważny jest odpowiedni dobór diety.

Jajka, mleko, jogurty bogate w naturalne probiotyki i ser dostarczą niezbędnej ilości witaminy D dla dzieci. Starsze pociechy warto również karmić rybami morskimi i wątróbką. Dodawanie do dań olejów roślinnych również spełni swoje zadanie.

Pamiętajmy, że najwięcej witaminy D znajduje się w serach pleśniowych i dojrzewających. Ryby, które warto wprowadzić do codziennego menu dziecka to natomiast dorsz, flądra, tuńczyk, śledź, łosoś i pstrąg.

Witamina D w największej ilości jest jednak wytwarzana latem, gdyż nie tylko dieta, ale przede wszystkim słońce zapewniają organizmowi jej odpowiednią ilość.

Witamina D – dawkowanie

80 proc. witaminy D organizm produkuje samodzielnie, jednak w wypadku niedoborów konieczne może być wspomaganie farmaceutykami. Witamina D dla dzieci musi być dawkowana odpowiedzialnie i pod kontrolą lekarza pediatry.

Niemowlę do pół roku powinno otrzymywać ok. 400 IU witaminy D na dobę, od pierwszego dnia życia. Chociaż dzieci żywione są mlekiem matki, niezależnie od diety powinny przyjmować suplementy.

Po ukończeniu 6. miesiąca życia w trakcie rozszerzania diety, dawka witaminy D dla dzieci powinna wahać się na poziomie 400-600 IU. Starsze dzieci powinny natomiast przyjmować ją w zależności od potrzeb, głównie w miesiącach zimowych, kiedy pogoda nas nie rozpieszcza, a słońce nie dostarcza witaminy D3.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka