Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Witamina E - rola w organizmie, niedobór, przedawkowanie, witamina E w diecie

Avatar placeholder
12.04.2021 08:59
Witamina E jest dobrze tolerowana przez organizm człowieka i nie jest toksyczna
Witamina E jest dobrze tolerowana przez organizm człowieka i nie jest toksyczna (123rf.com)

Witamina E należy do grupy związków określanych mianem tokoferoli. Wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, przeciwdziała starzeniu się organizmu oraz bezpłodności, dlatego nazywana jest witaminą młodości i płodności.

spis treści

1. Rola witaminy E w organizmie

Witamina E, czyli α-tokoferol, w organizmie człowieka wykazuje wiele zróżnicowanych funkcji. Przede wszystkim witamina E posiada właściwości antyoksydacyjne, zapobiegając uszkodzeniom błony komórkowej komórek, wywołanym przez wolne rodniki. Ponadto witamina E hamuje utlenianie cholesterolu LDL, przez co przeciwdziała tworzeniu się blaszki miażdżycowej.

Witamina E zapobiega również tworzeniu się skrzepów w naczyniach krwionośnych, dlatego zaleca się jej zażywanie osobom mającym wysokie stężenie cholesterolu we krwi oraz w profilaktyce przeciw zawałowi mięśnia sercowego. Witamina E w preparatach farmakologicznych jest połączona z witaminą A, ponieważ zapobiega jej utlenianiu.

Zobacz film: "Witamina E zmniejsza ryzyko zawału o 20%"

Witamina E wykazuje także działanie przeciwnowotworowe. Wysokie dawki witaminy E obniżają komórkowy stres oksydacyjny i modyfikują właściwości błony komórkowej, tym samym poprawiają działanie insuliny i normują poziom glukozy we krwi. Z kolei dieta bogata w witaminę E zapobiega wadom cewy nerwowej płodu oraz warunkuje prawidłowy przebieg ciąży. Brak witaminy E przyczynia się do zaburzeń płodności u mężczyzn. W procesie spermatogenezy powstają plemniki o niskiej jakości, mało ruchliwe lub bez witek.

Witamina E na zdrowie
Witamina E na zdrowie

Witamina E występuje w ośmiu różnych formach. Ostatnie badania wykazały, że szczególny rodzaj tej witaminy

zobacz galerię

2. Niedobór witamina E

Niedobór witaminy E u ludzi zdarza się niezwykle rzadko. Dolegliwościami związanymi z hipowitaminozą E są: spadek poziomu tej witaminy w osoczu krwi, przyspieszony rozpad krwinek czerwonych oraz dystrofia mięśniowa u osób dorosłych. Wśród niemowląt z niską masą urodzeniową w stanach niedoboru witaminy E pojawiają się ponadto: zwiększona wrażliwość na toksyczne działanie tlenu, podwyższona zlepialność płytek krwi, zaburzenia nerwowo-mięśniowe oraz zahamowanie wzrostu naczyń krwionośnych w oku prowadzące do ślepoty.

Objawy niedoboru witaminy E:

  • zmęczenie,
  • anemia,
  • wypadanie włosów,
  • uszkodzenie systemu nerwowego,
  • problemy z zębami i kośćmi,
  • podatność na infekcje,
  • wysoki cholesterol.

Witamina E jest niezbędna do prawidłowego działania układu rozrodczego. Długotrwały niedobór witaminy E prowadzi do poronienia lub nawet bezpłodności. U mężczyzn przyczynia się do powiększenia prostaty i impotencji. Niedobór witaminy podczas ciąży prowadzi do zmniejszenia wagi dziecka.

3. Przedawkowanie

Wszystko co jest przyjmowane w nadmiernych dawkach jest szkodliwe dla organizmu. Tak samo działają wszystkie witaminy, w tym również witamina E. Witaminy trudno jest przedawkować, jeśli dostarczane są wyłącznie w pożywieniu. Jeśli bierzemy suplementy, trzeba zwracać uwagę na dawkę podaną na opakowaniu. Nadmiar witaminy E może prowadzić do krwawień i zmęczenia. Ze względu na fakt, że witamina E rozpuszcza się w tłuszczach, bardzo łatwo można ją przedawkować.

Do objawów przedawkowania witaminy E należą:

  • bóle głowy,
  • zmęczenie i senność,
  • osłabienie mięśni,
  • podwójne widzenie,
  • zaburzenia jelitowe.

4. Witamina E w diecie

Witamina E jest wytwarzana tylko w roślinach. Najbardziej wartościowym naturalnym jej źródłem są oleje, zwłaszcza z olej z kiełków pszenicy. Dobrym źródłem witaminy E są również orzechy, pełne ziarna zbóż oraz zielone warzywa liściaste: sałata, szpinak i kapusta. Oleje tłoczone na zimno zawierają znacznie więcej witaminy E w porównaniu do rafinowanych, ponieważ proces rafinacji niszczy aż 75% witaminy.

Tabela. Zawartość witaminy E w 100 g produktu

ProduktZawartość w µgProduktZawartość w µg
Oliwa z oliwek126Papryka2,90
Olej słonecznikowy700Nektarynki1,80
Olej kokosowy12Słonecznik, nasiona27,81
Orzechy laskowe38Pietruszka, natka3,16
Orzeszki ziemne9Otręby pszenne3,81

Witamina E rozpuszcza się w tłuszczach. Jest dość odporna na działanie wysokiej temperatury. Jednakże tokoferole są wrażliwe na działanie tlenu i promieni ultrafioletowych. Dlatego oleje oraz warzywa należy przechowywać w ciemnych pomieszczeniach. W przemyśle spożywczym tokoferole są używane jako przeciwutleniacze, zapobiegają jełczeniu tłuszczu. Są oznaczane symbolem:

  • E 306 – mieszanina tokoferoli,
  • E 307 – alfa-tokoferol,
  • E 308 – gamma-tokoferol,
  • E 309 – delta-tokoferol.

Witamina E jest dobrze tolerowana przez organizm człowieka i nie jest toksyczna.

Istniejące na świecie normy zapotrzebowania na witaminę E są bardzo zróżnicowane i wynoszą od 10 do 30 mg na dzień. Niektóre zalecenia podają także, że dzienne zapotrzebowanie na witaminę E wynosi nawet 100 mg na dobę.

Witamina E warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jej niedobór jest przyczyną licznych schorzeń układu krążenia oraz przyczynia się do rozwoju choroby nowotworowej.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.