Witamina U - pomaga w leczeniu wrzodów żołądka i odmładza
Witamina U to w rzeczywistości L-metylo-metionino-sulfonian, czyli związek wyodrębniony z kapusty. Substancja ma szerokie zastosowania i może przynieść wiele korzyści przede wszystkim dla układu pokarmowego i immunologicznego.
Badania koreańskich naukowców dowiodły, że witamina U może nawet trzykrotnie przyspieszać regenerację skóry, co powoduje, że pomaga w gojeniu ran i jest chętnie wykorzystywana do produkcji kosmetyków "odmładzających".
Związek odkrył w latach 50. XX w. amerykański naukowiec Garnett Cheney z Uniwersytetu Stanforda.
Jakie są właściwości witaminy U?
Właściwości witaminy U:
- przyspiesza trawienie,
- pomaga w leczeniu wrzodów żołądka,
- wzmacnia odporność,
- obniża poziom cholesterolu,
- przyspiesza gojenie ran,
- ma właściwości odmładzające.
Z właściwości związków zawartych w kapuście korzystały nasze babcie, stosując m.in. okłady z tłuczonych liści kapusty na ból głowy, gorączkę czy obrzęki kończyn. Z kolei sok z kapusty pomaga w łagodzeniu dolegliwości związanych z układem pokarmowym.
Jakie są skutki niedoboru witaminy U?
Witamina U tylko potocznie bywa nazywana witaminą, ale w rzeczywistości nią nie jest. Nie jest niezbędna naszemu organizmowi do funkcjonowania, a to oznacza, że jej niedobór nie prowadzi do poważnych konsekwencji, jak w przypadku witaminy D czy B.
Dietetycy zwracają uwagę, że warto skorzystać z jej właściwości, bo może przynieść wiele korzyści dla organizmu. Sok z kapusty doskonale wzmacnia układ odpornościowych.
Jakie są właściwości kapusty?
Kapusta to niedoceniane warzywo, jeśli chodzi o jej potencjał prozdrowotny. Świeża kapusta ma czterokrotnie więcej witaminy C niż kiszona i jest źródłem przeciwutleniaczy.
Kapusta dostarcza organizmowi m.in. witamin z grupy B i K oraz cennych minerałów jak potas, wapń i żelazo. Wspiera proces trawienia i wzmacnia kości.
W dodatku jest niskokaloryczna, a 100 g warzywa to zaledwie 40 kcal.
Gdzie znaleźć witaminę U?
Zdecydowanie najlepszym źródłem witaminy U jest świeża kapusta, ale możną ją znaleźć również w innych roślinach, takich jak brokuły, brukselka, jarmuż, marchew, pietruszka czy szparagi.
Podgrzewanie i smażenie pozbawia te warzywa większości właściwości związanych z witaminą U. Obróbka termincza powoduje utlenianie się tej cennej substancji. W związku z tym nalepiej spożywać te warzywa "na zimno" w postaci soków albo jako składnik sałatek i kanapek.
Kto nie powinien jeść kapusty?
Warzywa kapustne zawierają goitrogeny (goitrynę i progoitrynę), które przy większym spożyciu mogą utrudniać przyswajanie jodu. To oznacza, że dieta bogata w kapustę nie jest wskazana dla osób cierpiących na choroby tarczycy.
Katarzyna Grzęda-Łozicka, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl