Witarianizm - warianty, wady i zalety, podstawa odżywiania
Witarianizm to ekstremalna odmiana i tak już dosyć rygorystycznej diety jaką jest weganizm. Witarianizm polega na wykluczeniu ze swojego jadłospisu produktów i pokarmów poddanych jakiejkolwiek obróbce termicznej. Oznacza to, że osoby stosujące dietę witariańską mogą spożywać jedynie surowe pokarmy, stąd jej angielska nazwa (raw food diet).
1. Witarianizm - warianty
Witarianizm występuje również w wariantach, które dopuszczają podgrzewanie żywności jedynie do około 40 stopni Celsjusza, jednak zawsze zalicza się do niego wykluczenie z diety wszystkich produktów wysoko przetworzonych.
Witarianizm wegański wyklucza spożywanie wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Jest to najbardziej rygorystyczna odmiana witarianizmu. Jednym z propagatorów surowego weganizmu jest Douglas Graham, który jest autorem książ "The 80-10-10 Diet", a także działający w Internecie zwolennicy witarianizmu Freelee i Hayley, którzy są autorami e-booków pod tytułem "30 bananas a day" oraz "Go fruit yourself".
Witarianizm wegetariański wyklucza spożywanie produktów o pochodzeniu zwierzęcym, ale tylko powstałych poprzez uśmiercenie zwierzęcia. Jest to bardzo mało popularna dieta, ponieważ przygotowywanie niektórych pokarmów spożywanych w tej diecie bez uprzedniej obróbki termicznej zagraża zdrowiu przez zakażenie bakterią salmonelli. Do produktów tych należą na przykład surowe jajka.
2. Witarianizm - wady i zalety
Osoby korzystające z diety witariańskiej uważają, że proces gotowania i jakiejkolwiek obróbki termicznej powoduje niszczenie się enzymów oraz składników mineralnych, które zawarte są w surowych warzywach oraz owocach. Naukowcy potwierdzają niektóre z tych stwierdzeń, zaznaczając przy tym, że gotowanie może również uwolnić niektóre składniki mineralne niedostępne w inny sposób.
Przeczytaj także
- Zdrowa dieta wegetariańska
- Czy dieta wegetariańska jest zdrowsza dla serca?
- Dieta wegetariańska a nadciśnienie
Dieta witariańska wyklucza spożywanie pokarmów poddanych obróbce termicznej również dlatego, że po podgrzaniu białko ulega procesowi ścinania. Według osób stosujących witarianizm, ścięcie białka oznacza "śmierć" żywności. Propagator witarianizmu, Doug Graham, tłumaczy ten proces tym, że podczas podgrzewania aminokwasy mieszają się z wiązaniami odpornymi na enzymy trawienne, co uniemożliwia ich całkowite rozłożenie w żołądku. Tym samym, białka stają się bezużyteczne, a nawet, jak twierdzą niektórzy witarianie, szkodliwe.
Innym aspektem diety witariańskiej jest powrót do korzeni, próba naśladowania diety, jaką stosowali nasi przodkowie zanim wynaleziono ogień, która była jak najbardziej naturalna i wydajna. Argumentem jest także wytwarzanie się w procesie smażenia i gotowania potraw nitrozaminy, które znane są z właściwości rakotwórczych.
3. Witarianizm - podstawa odżywiania
Bazą witarianizmu są produkty naturalne, takie jak świeże warzywa oraz owoce, orzechy, nasiona, glony, zimno tłoczone oleje i niepasteryzowane miody. Witarianie spożywają wszystko, co jest surowe i bliskie natury, a także nieprzetworzone w żaden sposób.
Witarianizm wyklucza z diety wszystko, co znajduje się w puszkach lub słoikach. Wiele osób stosujących witarianizm nie stosuje go jednak w stu procentach, a uznaje go jedynie za sposób na ograniczenie spożywania przetworzonej żywności.