Właściwości lecznicze szalotki. Sprawdź zalety
Czosnek askaloński, Allium ascalonicum L., znany jest także jako szalotka lub cebula szalotka, czy nawet potocznie określany jako ”cebuloczosnek”.
To pochodząca z Bliskiego Wschodu roślina lecznicza.
W Europie znana i lubiana od dawna, w Polsce dopiero zyskuje popularność.
Zobacz naszą galerię i sprawdź, jakie są atuty tej rośliny.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Uzdrawiająca moc cebuli
Źródło witamin
Jeśli dbasz o zbilansowaną, bogatą w witaminy dietę, szalotka będzie idealnym rozwiązaniem, jako źródło witamin A, B, C i E.
Witamina A zapewnia prawidłową pracę oczu i układu oddechowego, przeciwdziała nowotworom. Zyskujemy dzięki niej piękne włosy, zdrową cerę i mocne paznokcie.
Witamina C jest ważna w pracy układu odpornościowego, zapobiega chorobom nowotworowym i krwawieniom dziąseł, przyspiesza gojenie ran.
Witamina D wspiera pracę układu odpornościowego, kostnego, a nawet przeciwdziała depresji.
Witaminy z grupy B działają korzystnie na układ nerwowy.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Niedobory witamin
Układ pokarmowy
Szalotka doskonale sprawdzi się w kuchni osób, które borykają się z chorobą wrzodową żołądka lub dwunastnicy.
Bakteriobójcze właściwości tego warzywa pomogą w naturalny sposób pozbyć się drobnoustrojów szkodliwie wpływających na pracę układu pokarmowego.
Ostrożność powinny zachować osoby z chorą wątrobą, ponieważ może szkodzić jej funkcjonowaniu.
Natomiast dbający o dietę mogą sobie pofolgować i zajadać się szalotką. Ma mało kalorii, natomiast dużo witamin i minerałów.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Redukcja poziomu cukru
Szalotka zawiera związki fitochemiczne, które pomagają zapobiegać cukrzycy.
Regulują poziom cukru we krwi.
Diabetycy mogą więc śmiało wzbogacić swoje posiłki tą cebulką. Jest łagodniejsza niż biała i ma bardziej szczypiorkowy aromat.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Właściwości prozdrowotne łupin z cebuli
Układ sercowo – naczyniowy
Dla zdrowego serca i układu krążenia, koniecznie trzeba włączyć tę cebulkę do diety. Zauważono, że spożywanie szalotki obniża poziom cholesterolu we krwi. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko zachorowania na miażdżycę.
Szalotka redukuje również prawdopodobieństwo zachorowania na chorobę wieńcową. Dzięki niej spada także ryzyko ataku serca i udaru. Zawartość potasu poprawia pracę układu krwionośnego i obniża ciśnienie krw.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Szalotka uspokaja
Jeśli czujesz, że poziom stresu wzrasta, czas na spożycie szalotki. Te warzywa zapewniają optymalny poziom enzymów i hormonów, które gwarantują spokój ducha.
Witamina B, która jest w dużych dawkach obecna w szalotce, również ma zbawienny wpływ na nastrój. Wykorzystywana jest w terapiach depresji i uzależnień.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl