Właściwości nasion marchwi
O zdrowotnych właściwościach marchewki słyszeliśmy już wiele. Nie każdy jednak wie o zaletach małych nasion, z których powstaje roślina. Te pochodzące z ekologicznych upraw nadają się do spożycia i mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Są polecane w leczeniu miażdżycy i nadciśnienia.
1. Nasiona marchwi
Nasiona marchwi to źródło wielu substancji odżywczych, ale i toksyn. Właśnie dlatego należy sprawdzać ich pochodzenie. Do tych przeznaczonych do wysiewu, często dodawane są trujące substancje chemiczne.
Nasiona do spożycia koniecznie powinny mieć certyfikat ekologiczny. Dodawane do posiłków pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie. Przygotowany z nich napar działa moczopędnie oraz oczyszczająco. W formie proszku stosowane są leczniczo przy kamicy nerkowej.
2. Właściwości nasion marchwi
Spożywanie nasion marchwi rozszerza naczynia krwionośne. Wprowadzone do diety leczą chorobę wieńcową, miażdżycę oraz nadciśnienie. Oprócz tego poprawiają ukrwienie, dotleniając organizm. Nasiona wpływają również na układ nerwowy, obniżają stres oraz poprawiają koncentrację. Ich składniki zapewniają dobry nastrój.
Przeczytaj koniecznie
- Kupiłeś już prezenty? Poznaj najbardziej trendy zabawki tego roku
- Większość rodziców w okresie jesienno-zimowym popełnia ten błąd. Skutki mogą być fatalne
- Poważne zagrożenie dla dziecka, które czyha zimą w każdym domu
- Dzieciom z reguły nie smakuje. Jak to się dzieje, że dorośli tak ją uwielbiają?
- Znana blogerka opowiada o przełomie w swoim życiu. Dowiedz się, co go spowodowało
3. Przygotowanie nasion
Nasiona marchwi można wykorzystywać na wiele sposobów. Jednym z nich jest dodawanie ich w formie suchej do zup i sałatek. Warto dosypywać je także do pieczonego w domu chleba. Substancje w nich zawarte pobudzą wątrobę do pracy oraz wyleczą dolegliwości układu trawiennego. Suche nasiona wpływają również pozytywnie na funkcjonowanie jelit i nerek.
Nasiona marchwi możemy zaparzać – tak jak napar z mięty czy innych ziół. Herbata przygotowana w ten sposób ma przyjemny zapach i łagodny, nieco słodki smak. Nasionka warto dodawać również do ulubionej herbaty. Spożywane nawet w niewielkiej ilości wzmocnią organizm.
Napar z nasion marchwi stosowany jest także podczas inhalacji (np. na katar czy duszący kaszel) i odprężających kąpieli. Oczyszcza skórę oraz nadaje jej elastyczność. Do litra wrzącej wody dodajemy dwie łyżki nasion. Mieszamy, a następnie wlewamy do wanny.
Naparem z nasion możemy także oczyszczać twarz – tak, jak wodą micelarną czy tonikiem, lub użyć do peelingu całego ciała. Zawarte w nim witaminy rozjaśnią cerę oraz zapewnią jej zdrowy wygląd.
Nasiona marchwi kupimy w sklepach ze zdrową żywnością lub w internecie. Za opakowanie o wadze 50 g zapłacimy ok. 12 zł.