Złoto polskich pól. Wystarczą dwie łyżki dziennie, by utrzymać cholesterol w ryzach
1 z 7Oliwa północy
Olej rzepakowy jest jednym z najpopularniejszych olejów w Europie. Ostatnio wypierany jest z kuchni przez inne tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek albo masło klarowane, ale nie warto z niego rezygnować.
Na rynku dostępne są oleje rafinowane i nierafinowane. Sposób pozyskiwania tego oleju nie ma wpływu na jego właściwości odżywcze.
W oleju rafinowanym nie znajdziemy szkodliwych substancji, które mogą znaleźć się w rzepaku na skutek nieprawidłowej uprawy, suszenia czy przechowywania.
Wśród niektórych osób panuje przekonanie, że olej rzepakowy ma niekorzystne działanie na zdrowie, przez kwas erukowy. Tak było 20 lat temu. Obecnie olej otrzymuje się z rzepaku wolnego od kwasu erukowego.
Nasiona tzw. rzepaku podwójnie ulepszonego zawierają też niewiele glukozylanów.
Zobacz galerię i poznaj wszystkie właściwości oleju rzepakowego.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Nie tylko owsianka. Sprawdź, co na śniadania jedzą szczupłe osoby