3 z 6Zdrowa wątróbka
Wątróbka drobiowa to jeden z najbardziej popularnych rodzajów podrobów, a przy okazji jeden z najzdrowszych. Zawiera żelazo, kwas foliowy oraz witaminę B12, czyli składniki dobrze wpływające na układ krwionośny. Wątróbka powinna się znaleźć w jadłospisie osób, które mają niedobór żelaza, anemię oraz kobiet zmagających się z obfitymi krwawieniami miesiączkowymi.
Wątróbka jest też źródłem witaminy A – ważnego przeciwutleniacza, który poprawia jakość widzenia, hamuje procesy starzenia i wzmacnia odporność. Poza tym znajdziemy w niej wartościowe białko, witaminy PP, D, E, C i K.
Do wyboru mamy kilka rodzajów wątroby – drobiową, wieprzową, wołową, cielęcą. Wszystkie zawierają witaminy i minerały.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Sprawdź koniecznie: Sygnał, który alarmuje o kłopotach z tarczycą