5 z 6Jak jeść podroby?
Większości z nas podroby kojarzą się wyłącznie ze smażoną wątróbką z cebulą, ewentualnie z żołądkami "na szaro". Warto jednak wiedzieć, że są one popularne na całym świecie, a każdy region ma swój ulubiony sposób na ich przygotowanie. Mieszkańcy Azji i Ameryki Południowej lubią niecodzienne elementy – uszy, jelita oraz ogony. We Włoszech popularne są płuca i śledziona, a we Francji, Anglii i Szwecji przysmakiem są nerki. W restauracjach na całym świecie można spróbować też grasicy.
W jaki sposób przyrządzić podroby? Koniecznie spróbuj wątróbki z jabłkami i cebulą albo gulaszu z nerek. Warto hojnie przyprawić je czarnym pieprzem, tymiankiem, majerankiem, estragonem, kolendrą, zielem angielskim. Wyraziste dodatki dodadzą smaku i aromatu. Podroby dobrze komponują się z owocami – jabłkami, pomarańczami, śliwkami, wiśniami.