2 z 5Pomelo wzmocnienie odporności i regulowanie ciśnienia krwi
Ze względu na obecność witaminy C owoc ten ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, wspomaga leczenie przeziębienia, zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań. W 100 g pomelo znajduje się ok. 60 mg tego składnika. To więcej niż w przypadku cytryny, którą uważa się za najlepsze źródło tej witaminy. Oznacza to, że już 1/6 pomelo (średnia waga wynosi 600 g) pokrywa prawie w 100 proc. dzienne zapotrzebowanie (ok. 70 mg) na ten cenny składnik.
Pomelo jest też źródłem potasu. W 100 g owocu znajduje się 216 mg tego pierwiastka (prawie tyle samo co w pomidorach). Minerał ten odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie: reguluje ciśnienie krwi i rytm serca.
Co więcej, pomelo przeciwdziała miażdżycy. Obecne w jego skórce i miąższu pektyny hamują tempo odkładania się tłuszczów w tętnicach. Ponadto jest odpowiedzialne za zachowanie równowagi wodno-elektrolitowej.
Zobacz też: Co ma więcej magnezu? Bardzo trudny test