Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Monika Papuga-Sobczak
2 z 7Źródło białka bez cholesterolu
Rośliny strączkowe są tanie, łatwo dostępne, a przy tym niezwykle zdrowe. To cenione źródło białka – szklanka ugotowanej ciecierzycy ma aż 19 gramów protein, czyli głównego budulca wszystkich komórek organizmu. Właśnie z tego powodu powinny być częścią codziennej diety wegetarian i wegan, ale nie tylko.
Dietetycy polecają rośliny strączkowe również osobom, które jedzą mięso – powinniśmy 2-3 razy w tygodniu zastępować drób, wieprzowinę czy wołowinę ziarnami soczewicy czy fasolą. Rośliny strączkowe są pozbawione cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu sprawdzają się w diecie osób zagrożonych chorobami układu krążenia.
Zobacz także: Godzina, o której kładziesz się spać, ma wpływ na jakość spermy