Sezam - nieznane właściwości
Nasiona sezamu, niezwykle popularne w kuchni azjatyckiej, nadają delikatnego orzechowego posmaku potrawom. Nasiona sezamu są również głównym składnikiem tahini – pasty sezamowej dodawanej m.in. do humusu oraz chałwy. Z nasion sezamu wytwarza się również olej sezamowy. Olej sezamwy jest uważany za najstarszy olej na świecie. Dzięki dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega 9 olej sezamowy odgrywa ważną rolę w zachowaniu zdrowia.
Oto kilka zalet sezamu, o których mogliście nie wiedzieć.
Sezam - minerały
Sezam ma bardzo wiele wartości odżywczych. Sezam jest znakomitym źródłem miedzi i manganu, ale zawiera również znaczne ilości wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, witaminy B1, cynku, selenu i błonnika. W dodatku nasiona sezamu zawierają dwie unikalne substancje: sezaminę i sezamolinę. Obie należą do lignanów, które wykazują właściwości obniżające cholesterol. Sezamina jest również antyoksydantem chroniącym wątrobę.
Czarny sezam można stosować zamiennie z białym. Olej sezamowy z czarnego sezamu zachowuje świeżość przez długi czas. Czarny sezam ma te same właściwości odżywcze co sezam biały, dlatego można go stosować zamiennie.
Sezam - reumatoidalne zapalenie stawów
Bogactwo minerałów w nasionach sezamu sprawia, że jest on świetnym dodatkiem do diety i ma wiele zalet zdrowotnych. Duża zawartość miedzi w nasionach sezamu przynosi ulgę przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, ponieważ nadaje sezamowi właściwości zmniejszające ból i opuchliznę. Miedź zawarta w ziarnach sezamu jest skuteczna, ponieważ to kluczowy minerał biorący udział w reakcjach enzymatycznych o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. Co więcej, sezam dzięki zawartości miedzi odgrywa ważną rolę w łączeniu kolagenu i elastyny – podstawowych substancji zapewniających strukturę, odporność i elastyczność naczyń krwionośnych, kości i stawów.
Sezam - układ oddechowy i krwionośny
Ze względu na wysoką zawartość magnezu, sezam ma właściwości wspomagające zarówno układ oddechowy, jak i krwionośny. Badania wykazały skuteczność magnezu zawartego w nasionach sezamu przy obniżaniu ciśnienia krwi, co jest czynnikiem wpływającym na zawały, udary i choroby serca związane np. z cukrzycą. Dzięki zawartości magnezu sezam ma właściwości przyczyniające się także do zapobiegania spazmów dróg oddechowych przy astmie oraz spazmów naczyń krwionośnych wywołujących ataki migreny.
Sezam - rak okrężnicy, osteoporoza, migreny i PMS
Sezam zawiera pokaźne dawki wapnia, który dobroczynnie wpływa na wiele układów. Przede wszystkim dzięki swoim właściwościom sezam pomaga chronić komórki okrężnicy przed substancjami rakotwórczymi, zapobiega utracie masy kostnej w wyniku menopauzy i przypadłości, takich jak reumatoidalne zapalnie stawów. Wapń w nasianach sezamu zapobiega też migrenowym bólom głowy oraz łagodzi objawy PMS (napięcia przedmiesiączkowego).
Znając niezwykle właściwości sezamu dla zdrowia, warto sięgać po niego częściej. Nie polecamy jednak zajadania się sezamkami, ponieważ zawierają ogromne ilości cukru. Lepiej kupić suche ziarna sezamu i dosypywać do potraw na bazie ryżu, makaronu i warzyw, sałatek oraz zup. Sezam doskonale smakuje po uprażeniu wcześniej na patelni.