Właściwości zdrowotne kasz. Sprawdź, czy je znasz
Kasze pozyskuje się z pozbawionych łusek, nierozdrobnionych lub częściowo rozdrobnionych zbóż. Zalicza się je do produktów zbożowych, a ich wartości odżywcze zależą od rodzaju zboża i sposobu przetwórstwa.
Postanowiliśmy sprawdzić, jakie właściwości ma kasza jaglana, manna, kuskus, bulgur, komosa ryżowa i kasza gryczana. I ustalić, który rodzaj jest najzdrowszy.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Kasza a odchudzanie
Kasza jaglana
Królowa polskich kasz nie zawiera glutenu. Będzie więc idealnym wyborem dla osób cierpiących na celiakię, alergików i niemowląt.
Jest źródłem lecytyny, która pełni zasadniczą rolę we właściwym funkcjonowaniu mózgu i układu nerwowego. Zmniejszając stężenie trójglicerydów i złego cholesterolu, lecytyna przeciwdziała także chorobom układu sercowo-naczyniowego.
Ze względu na zawartość cynku, żelaza i krzemu, kasza jaglana nie tylko poprawia odporność, ale też wpływa na zdrowy wygląd włosów, skóry i paznokci.
Zobacz też: Placki z kaszy jaglanej
Kasza manna i kuskus
Oba gatunki kasz produkowane są z pszenicy: kasza manna z gatunku rosnącego w naszym kraju, kuskus – z odmiany durum.
Kasze te są polecane jako składnik diety osób cierpiących na choroby tarczycy, gdyż zawierają dużo jodu. Są też lekkostrawne, dlatego mogą je spożywać małe dzieci i ci, którzy mają problemy z trawieniem.
Kasza manna i kuskus są tez doskonałym źródłem witamin i minerałów. Witaminy z grupy B, a także potas, żelazo, magnez, cynk, miedź i mangan czynią z nich zdrowe przekąski.
Kasze te wskazane są również dla sportowców, jako przekąska przed treningiem. Niewielki udział błonnika pokarmowego nie przeciąży przewodu pokarmowego.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Kasza bulgur
Jedna z najpopularniejszych kasz na Bliskim Wschodzie przeżywa swoje 5 minut także w Polsce. Ze względu na popularność dań wegetariańskich, bulgur coraz częściej króluje na polskich stołach.
Podobnie jak kasza kuskus, bulgur pochodzi z pszenicy durum i jest bardzo zdrowa. Jest polecana szczególnie diabetykom. Ze względu na niski indeks glikemiczny, bulgur normalizuje stężenie cukru we krwi i zmniejsza wyrzut insuliny po posiłku.
Zawarte w kaszy białko zapewnia uczucie sytości, natomiast błonnik dba o układ sercowo-naczyniowy. Jako doskonałe źródło kwasu foliowego, bulgur powinna znaleźć się także w diecie kobiet w ciąży i osób z niedokrwistością wynikającą z niedoboru witaminy B9.
Komosa ryżowa
Kolejną popularną kaszą jest komosa ryżowa, znana tez jako Quinoa. Nazywana ''świętym zbożem Inków'', jest bogata w witaminy.
Witaminy B1, B2, PP, B5, B6, B9, białko i błonnik sprawiają, że jest polecana sportowcom i kobietom w ciąży, natomiast witamina E poprawia funkcjonowanie mózgu.
Minerały, takie jak żelazo, magnez, potas, miedź, selen, mangan i cynk tylko wzmacniają prozdrowotne właściwości tej kaszy. Nie bez powodu mieszkańcy Chile, Boliwii i Peru wykorzystują ją w kuchni od ponad 5 tys. lat.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Borówki na dobrą pamięć i lepszy wzrok
Kasza gryczana
Kasza produkowana z ziaren gryki jest najczęstszym dodatkiem do polskiego gulaszu. Ta, występująca w postaci nieprażonych ziaren ma więcej prozdrowotnych właściwości niż jej palona kuzynka.
Występujące w kaszy gryczanej aminokwasy, takie jak lizyna i tryptofan, odpowiadają za wchłanianie wapnia, koncentrację, wytwarzanie hormonu szczęścia i melatoniny, zapewniającej zdrowy sen.
Witaminy z grupy B, a także antyoksydanty czynią z kaszy gryczanej superfood dla mózgu. Oprócz tego, że jest polecana cierpiącym na celiakię, posiada tez całe mnóstwo składników mineralnych, takich jak magnez, żelazo, potas, mangan, selen, cynk i miedź.
Zobacz też: Ciasteczka nasenne!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl