Właściwości zdrowotne kasz. Sprawdź, czy je znasz

Kasze pozyskuje się z pozbawionych łusek, nierozdrobnionych lub częściowo rozdrobnionych zbóż. Zalicza się je do produktów zbożowych, a ich wartości odżywcze zależą od rodzaju zboża i sposobu przetwórstwa.

Postanowiliśmy sprawdzić, jakie właściwości ma kasza jaglana, manna, kuskus, bulgur, komosa ryżowa i kasza gryczana. I ustalić, który rodzaj jest najzdrowszy.

Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO

Zobacz też: Kasza a odchudzanie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 5Kasza jaglana

Królowa polskich kasz nie zawiera glutenu. Będzie więc idealnym wyborem dla osób cierpiących na celiakię, alergików i niemowląt.

Jest źródłem lecytyny, która pełni zasadniczą rolę we właściwym funkcjonowaniu mózgu i układu nerwowego. Zmniejszając stężenie trójglicerydów i złego cholesterolu, lecytyna przeciwdziała także chorobom układu sercowo-naczyniowego.

Ze względu na zawartość cynku, żelaza i krzemu, kasza jaglana nie tylko poprawia odporność, ale też wpływa na zdrowy wygląd włosów, skóry i paznokci.

/ 5Kasza manna i kuskus

Obraz
© 123RF

Oba gatunki kasz produkowane są z pszenicy: kasza manna z gatunku rosnącego w naszym kraju, kuskus – z odmiany durum.

Kasze te są polecane jako składnik diety osób cierpiących na choroby tarczycy, gdyż zawierają dużo jodu. Są też lekkostrawne, dlatego mogą je spożywać małe dzieci i ci, którzy mają problemy z trawieniem.

Kasza manna i kuskus są tez doskonałym źródłem witamin i minerałów. Witaminy z grupy B, a także potas, żelazo, magnez, cynk, miedź i mangan czynią z nich zdrowe przekąski.

Kasze te wskazane są również dla sportowców, jako przekąska przed treningiem. Niewielki udział błonnika pokarmowego nie przeciąży przewodu pokarmowego.

Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO

/ 5Kasza bulgur

Jedna z najpopularniejszych kasz na Bliskim Wschodzie przeżywa swoje 5 minut także w Polsce. Ze względu na popularność dań wegetariańskich, bulgur coraz częściej króluje na polskich stołach.

Podobnie jak kasza kuskus, bulgur pochodzi z pszenicy durum i jest bardzo zdrowa. Jest polecana szczególnie diabetykom. Ze względu na niski indeks glikemiczny, bulgur normalizuje stężenie cukru we krwi i zmniejsza wyrzut insuliny po posiłku.

Zawarte w kaszy białko zapewnia uczucie sytości, natomiast błonnik dba o układ sercowo-naczyniowy. Jako doskonałe źródło kwasu foliowego, bulgur powinna znaleźć się także w diecie kobiet w ciąży i osób z niedokrwistością wynikającą z niedoboru witaminy B9.

/ 5Komosa ryżowa

Obraz
© 123RF

Kolejną popularną kaszą jest komosa ryżowa, znana tez jako Quinoa. Nazywana ''świętym zbożem Inków'', jest bogata w witaminy.

Witaminy B1, B2, PP, B5, B6, B9, białko i błonnik sprawiają, że jest polecana sportowcom i kobietom w ciąży, natomiast witamina E poprawia funkcjonowanie mózgu.

Minerały, takie jak żelazo, magnez, potas, miedź, selen, mangan i cynk tylko wzmacniają prozdrowotne właściwości tej kaszy. Nie bez powodu mieszkańcy Chile, Boliwii i Peru wykorzystują ją w kuchni od ponad 5 tys. lat.

Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO

/ 5Kasza gryczana

Kasza produkowana z ziaren gryki jest najczęstszym dodatkiem do polskiego gulaszu. Ta, występująca w postaci nieprażonych ziaren ma więcej prozdrowotnych właściwości niż jej palona kuzynka.

Występujące w kaszy gryczanej aminokwasy, takie jak lizyna i tryptofan, odpowiadają za wchłanianie wapnia, koncentrację, wytwarzanie hormonu szczęścia i melatoniny, zapewniającej zdrowy sen.

Witaminy z grupy B, a także antyoksydanty czynią z kaszy gryczanej superfood dla mózgu. Oprócz tego, że jest polecana cierpiącym na celiakię, posiada tez całe mnóstwo składników mineralnych, takich jak magnez, żelazo, potas, mangan, selen, cynk i miedź.

Zobacz też: Ciasteczka nasenne!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka