Trwa ładowanie...

Woda oligoceńska - właściwości, bezpieczeństwo, wpływ na zdrowie

Woda oligoceńska to woda pitna o wielu właściwościach. W Polsce jej źródła można znaleźć między innymi w okolicy Warszawy, około 200 metrów pod ziemią. Jest dostępna dla mieszkańców, niemniej jednak warto wiedzieć, jak z niej korzystać i jakie ma właściwości.

Zobacz film: "Wiewiórka z butelką. Turyści nagrali, co zrobiła"

spis treści

1. Czym jest woda oligoceńska?

Woda oligoceńska pochodzi z naturalnych źródeł, które znajdują się także w Polsce (między innymi na terenie Mazowsza). Jej nazwa pochodzi od tzw. piasków oligoceńskich o średnich lub grubych ziarnach. Ich zadaniem jest filtrowanie wód ziemnych i znajdują są w tzw. niecce mazowieckiej, zlokalizowanej ok. 200 metrów pod powierzchnią ziemi. Jej skład różni się w zależności od źródła, z którego pochodzi. Zwykle cechuje się niską lub średnią twardością, nie ma barwy ani zapachu.

Woda oligoceńska jest zdatna do spożycia 24 godziny po pobraniu jej do plastikowego naczynia. Po upływie tego czasu zaczynają rozwijać się w niej mikroorganizmy. Z tego powodu warto mimo wszystko wybierać częściej wodę mineralną lub źródlaną, szczególnie latem. Woda oligoceńska w szklanym naczyniu, szczelnie zamknięta i przechowywana w lodówce, będzie zdatna do picia przez 48 godzin, jeśli naczynie zostało wcześniej dokładnie wyparzone.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

2. Właściwości wody oligoceńskiej

Szacuje się, że liczba rozpuszczonych składników mineralnych w próbkach wody oligoceńskiej wynosi około 600mg/l, co jest wynikiem całkiem dobrym. Ten rodzaj wody jest bogaty przede wszystkim w wodorowęglany i chlorki, a także magnez, sód oraz wapń. Oznacza to, że jeśli woda pochodzi ze sprawdzonego źródła i przeszła kontrolę sanepidu, może być stosowana jako zamiennik wody kranowej. Wówczas nie wymaga uzdatniania.

Odczyn wody oligoceńskiej jest lekko zasadowy (waha się w granicach 6.5-8), niemniej jednak jej właściwości zbliżone są do naturalnych wód pitnych. Z tego powodu polecana jest osobom, które zmagają się z zakwaszeniem organizmu. Może do niego dojść na skutek nadmiernego stresu, wysiłku lub złych nawyków żywieniowych.

3. Czy picie wody oligoceńskiej jest bezpieczne?

Wybierając do picia butelkowaną wodę, dostępną powszechnie w sklepach, mamy pewność, że woda ta jest sprawdzona i nie zawiera szkodliwych bakterii. Woda oligoceńska często nie podlega tak dokładnej weryfikacji sanepidowej, dlatego należy uważać z jej nadmiernym spożywaniem, szczególnie jeśli sięgamy po nią po upływie 24 lub 48 godzin po pobraniu jej do naczynia.

Niemniej jednak średniozmineralizowane wody uważane są za bardzo czyste chemicznie, a przy tym bezpieczne do stosowania. Przy wysokiej mineralizacji jest ryzyko dostarczenia do organizmu zbyt dużej dawki niektórych mikroelementów i pierwiastków, co może przełożyć się negatywnie na zdrowie.

Warto wspomnieć, że warszawskie źródło wody oligoceńskiej nie wykazuje szkodliwości dla zdrowia. Duża zawartość wapnia mimo wszystko nie niesie ryzyka przedawkowania tego pierwiastka, a testy na obecność zanieczyszczeń z wód gruntowych oraz azotynów potwierdzają jej zdatność do spożycia. Co więcej, woda kranowa odkażana jest często chlorem, dlatego jeśli mamy pewność, że woda oligoceńska została sprawdzona przez służby sanitarne, nie ma przeciwwskazań do jej spożywania.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.