Woda owsiana – właściwości, zastosowanie
Pełna błonnika, witamin z grupy B, fosforu i żelaza. Polecana osobom chorującym na cukrzycę, nerwicę i przy wysokim poziomie cholesterolu we krwi. Smaczną wodę z owsa przygotujesz we własnej kuchni. Efekty będą widoczne niemal natychmiast.
1. Zawartość błonnika
W wodzie owsianej znajdują się duże ilości błonnika (inaczej włókna pokarmowego), który wspomaga pracę przewodu pokarmowego. I chociaż nie jest on wchłaniany i przyswajalny przez organizm, jego wpływ na zdrowie jest bardzo istotny. Błonnik pobudza produkcję śliny oraz wiąże nadmiar kwasów żołądkowych. Dzięki temu zapobiega zaparciom i daje uczucie sytości na dłużej.
Włókno pokarmowe znajdujące się w wodzie owsianej pozwala także na utratę zbędnych kilogramów. Nierozpuszczalny błonnik oczyszcza organizm ze zbędnych produktów przemiany materii i szkodliwych toksyn. Regularne picie wody z owsa, w połączeniu ze wzmożoną aktywnością fizyczną, sprawią, że efekty widoczne będą już po pierwszym tygodniu.
Przeczytaj koniecznie
- Kupiłeś już prezenty? Poznaj najbardziej trendy zabawki tego roku
- Większość rodziców w okresie jesienno-zimowym popełnia ten błąd. Skutki mogą być fatalne
- Poważne zagrożenie dla dziecka, które czyha zimą w każdym domu
- Dzieciom z reguły nie smakuje. Jak to się dzieje, że dorośli tak ją uwielbiają?
- Znana blogerka opowiada o przełomie w swoim życiu. Dowiedz się, co go spowodowało
2. Inne składniki wody owsianej
Woda z owsa może być pomysłem na śniadanie, przekąskę czy dodatek do obiadu. Oprócz błonnika, w jej składzie znajdziemy zestaw witamin z grupy B, fosfor i żelazo. To także źródło aminokwasów egzogennych – substancji, których nie jesteśmy w stanie syntetyzować samodzielnie. Leucyna, izoleucyna i treonina są niezbędne do prawidłowej pracy wielu narządów, więc organizm pozyskuje je z pożywienia.
3. Dla kogo woda owsiana?
Woda owsiana polecana jest osobom zmagającym się z cukrzycą. Dzięki zawartości wolno spalanych węglowodanów kontroluje bowiem poziom glukozy we krwi. Stosowana regularnie obniży również poziom cholesterolu we krwi i pobudzi wątrobę do wzmożonej produkcji tłuszczu złożonego, czyli lecytyny. Wspomaga też procesy detoksyfikacji, czyli oczyszczania organizmu.
Przyjmowana codziennie ma również pozytywny wpływ na układ nerwowy. Powinny po nią sięgać osoby cierpiące na nerwicę oraz nadciśnienie tętnicze.
4. Przepis na wodę owsianą
Woda z owsa jest naturalnym produktem o łagodnym, przyjemnym smaku. Możemy ją zrobić samodzielnie w zaciszu własnego domu. Do jej przygotowania będziemy potrzebować: ok. 100 g owsa, dwa litry wody oraz cynamon lub wanilię do smaku.
Owies kupimy w każdym sklepie z żywnością ekologiczną. Dodajemy go do szklanki wody i blendujemy na gładką masę. Dopiero po jej uzyskaniu, wlewamy pozostałą część wody oraz przyprawy. Tak przygotowaną wodę odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Przed wypiciem możemy ją posłodzić miodem.
Wodę owsianą najlepiej jest pić codziennie i na czczo. Dzięki zawartości błonnika, uczucie sytości będzie towarzyszyło nam przez długi czas.