Wpędzają w szpony cukrzycy. Taki cukier jest szczególnie groźny

Nadmiar cukru, szczególnie w postaci słodzonych napojów, a także zbyt mało błonnika w diecie to sprzymierzeńcy cukrzycy. Dietetyk wskazuje, jakie błędy żywieniowe mogą doprowadzić do rozwoju tej podstępnej i śmiertelnie groźnej choroby.

Tak możesz doprowadzić do cukrzycy. Dieta ma kluczowe znaczenieTak możesz doprowadzić do cukrzycy. Dieta ma kluczowe znaczenie
Źródło zdjęć: © Getty Images

Nadwaga i otyłość głównym zagrożeniem

Nadwaga i otyłość mają największe znaczenie w rozwoju cukrzycy typu 2, która niesie ze sobą ryzyko śmiertelnie groźnych powikłań, przez co skraca życie nawet o 12 lat. Ryzyko tej choroby jest nawet kilkakrotnie wyższe niż w przypadku osób, które mają prawidłowa masę ciała.

- Osoby z nadwagą mają trzykrotnie wyższe ryzyko pojawienia się cukrzycy typu 2, a osoby otyłe są aż siedmikrotnie bardziej zagrożone rozwojem tej choroby - ostrzega w naraniu udostępnionym w serwisie YouTube dietetyk Bartosz Kulczyński.

- Budujące jest to, że jeśli cukrzyca jest spowodowana właśnie nadliczbowymi kilogramami, to redukacja masy ciała pozwala cofnąć tę chorobę. Dzięki skutecznemu odchudzaniu, możemy ustabilizowac poziom glukozy i wepchnąć cukrzycę w stan remisji - tłumaczy ekspert.

Słodzone napoje zwiększają ryzyko cukrzycy
Słodzone napoje zwiększają ryzyko cukrzycy © Getty Images

Sprawdzi się tu dietę redukcyjną, czyli o obniżonej kaloryczności. Dobry efekt można też uzyskać łącząc ją z dietą ketogeniczną lub stosując dietę niskowęglowodanową.

Ekspert odradza przejadanie się. Najlepiej zastąpić to jedną z zasad, która pomaga w osiągnięciu długowieczności, czyli najadaniem się w 80 proc..

Jak najmniej cukru

Dietetyk podkreśla, że szkodliwe jest spożywanie dużych ilości cukru, a szczególnie niebezpieczne są słodzone napoje.

- Ich regularne spożywanie wiąże się z wyższym o 20 proc. ryzykiem pojawienia się cukrzycy. A to dlatego, że cukier w formie płynnej jest o wiele lepiej przyswajalny i w efekcie zaburza naszą gospodarkę węglowodanową - tłumaczy Kulczyński.

Aby ustrzec się przed szkodliwym działaniem cukru, nie należy go spożywać w ilościach wyższych niż 25 ramów dziennie. Ponadto, warto ograniczyć słodzone napoje do maskymalnie jednej szklanki tygodniowo.

Rozwojowi cukrzycy typu 2 może też sprzyjać częste picie napojów dosładzanych sztucznymi słodzikami, takimi jak sacharyna, acesulfam, sukraloza i aspartam.

Taki efekt może wynikać m.in. z tego, że sztuczne substancje słodzące zaburzają skład mikrobioty jelitowej, a to prowadzi do zwiększenia oporności komórek i tkanek na działanie insuliny.

Brak błonnika sprzyja cukrzycy

Rozwojowi cukrzycy sprzyja też stosowanie diety niskobłonnikowej, bo błonnik pomaga uregulować poziom glukozy we krwi.

- Osoby, których jadłospis obfituje w błonnik mają nawet o 33 proc. mniejsze ryzyko rozwoju cukrzycy - zaznacza dietetyk.

Do rozwoju choroby przyczynia się też zby niskie spożycie warzyw i owoców. To najlepsze źródło przeciwutleniaczy (m.in. polifenoli, karotenoidów, witamin C i E), które mają zdolność do neutralizowania szkodliwej aktywności wolnych rodników. A to właśnie stres oksydacyjny, czyli nadmiar wolnych rodników jest jedną z przyczyn rozwoju cukrzycy.

Ekspert przypomina o witaminie D, której niedobór może prowadzić do insulinooporności, a ta do cukrzycy typu 2.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka