6 z 7Produkty, których należy unikać
Utwardzone tłuszcze roślinne są powszechnym dodatkiem do żywności. Znajdziesz je w gotowych produktach garmażeryjnych oraz tych typu fast food, zupach i sosach instant, gotowych wyrobach cukierniczych, słonych przekąskach i produktach czekoladowych.
Tłuszcze utwardzone chętnie wykorzystywane są w gastronomii ponieważ można je stosować wielokrotnie bez konieczności wymiany oleju. Po poddaniu działaniu wysokiej temperatury nie mają zapachu i smaku, nie wytwarzają też dymu. Na ich korzyść przemawia też niska cena i długi okres przechowywania.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, żeby jak najbardziej ograniczyć spożywanie tłuszczów trans w codziennej diecie. Ich dawka nie powinna wynosić więcej niż 1 proc. energii dziennie, czyli np. 2 g przy spożyciu 2000 kcal.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Chroni tętnice przed zapchaniem, rozbija złogi. Warto pić szklankę dziennie