6 z 7Olej utwardzane i rafinowane
Wraz z wiekiem rośnie ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Chorobom tym sprzyja ponadto zła dieta, zwłaszcza jeśli obecny jest w niej olej utwardzany. Znaleźć go można w ciastkach, chrupkach, krakersach, lodach i słodyczach. Jego dodatek sprawia, że produkty dłużej zachowują smak i świeżość.
Niezdrowe tłuszcze mogą powstać również w naszej kuchni. Dzieje się tak, gdy podgrzewamy lub smażymy żywność w bardzo wysokiej temperaturze.
Dla naszego zdrowia najgroźniejsze jednak wydają się być przemysłowe tłuszcze trans. Podwyższają one stężenie "złego" cholesterolu (LDL), którego nadmiar odkłada się w tętnicach, prowadząc do ich zwężenia. A to już tylko krok do zawału serca lub udaru mózgu.
Przeczytaj również: Pierwsze objawy udaru mózgu. Każdy powinien je znać