5 z 7Szkodliwe dodatki do żywności
W ostatnim dwudziestoleciu dodatki do żywności stały się prawdziwa plagą. Znaleźć je można w niemal wszystkich produktach.
Chemia używana do produkcji żywności ma za zadanie przedłużyć okres jej przydatności do spożycia, poprawić smak, wygląd i zapach. Trudno dzisiaj o produkty wolne od szkodliwych dodatków, bo nauczyliśmy się wybierać to, co ładne i estetyczne. Szkoda tylko, że na dłuższą metę szkodzi to naszemu zdrowiu.
Duże zagrożenie dla naszego organizmu stanowi choćby dwutlenek tytanu, który bardzo chętnie stosują producenci żywności. Obecny jest w gumach do żucia,wędlinach, serach, słodyczach, śmietankach w proszku, sosach, majonezach, jogurtach (zwłaszcza typu greckiego), wyrobach cukierniczych z białym pudrem (ma imitować cukier puder, który bardzo szybko by się rozpuścił).
Według kryterium Unii Europejskiej dwutlenek tytanu nie jest substancją zagrażającą zdrowiu. Tezie tej jednak przeczą badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Turynie. Badacze są zdania, że pewne formy tego związku są podatne na działanie promieniowania UV i pod jego wpływem stają się toksyczne.
W czasopiśmie "Chemical Research in Toxicology" opublikowano informację, że substancja ta przenika do błon komórkowych i jądrowych, uszkadzając struktury DNA.
Przeczytaj również: Strzeż się tego symbolu na opakowaniach. Oznacza, że są rakotwórcze