Wrogowie młodości w naszej diecie
Zła dieta może przyczyniać się nie tylko do problemów z nadmiarem kilogramów, ale też znacznie pogarszać samopoczucie i dodawać lat. To nie żart. Niektóre składniki zawarte w popularnych produktach negatywnie wpływają na stan naszej cery. Przyczyniają się do tego, że skóra jest wysuszona, szybciej tworzą się na niej zmarszczki.
Co warto wykluczyć ze swojej diety, by mieć mnóstwo energii i sił witalnych? Które produkty i dlaczego, nie powinny gościć w naszej diecie?
Przeczytaj również: Wystarczyła jedna paczka żelek. Oto co się stało z dzieckiem naszej redaktorki
Alkohol
To jeden z największych wrogów naszego organizmu. Jego regularna obecność w diecie sprzyja nie tylko utracie zdrowia, ale też pięknego wyglądu. Osoby nadużywające napojów wyskokowych wyglądają na starsze nawet o 10 lat.
Alkohol po spożyciu niemal natomiast wpływa na mózg i ciało. Następuje spadek aktywności w korze przedczołowej mózgu, dochodzi do zmian w gospodarce hormonalnej organizmu. Długotrwałe spożywanie alkoholu wyniszcza wątrobę i może prowadzić do uszkodzeń mózgu.
Wysokoprocentowe napoje spożywane regularnie przyczyniają się również do zwiększenia ryzyka wystąpienia choroby nowotworowej. Do mutacji rakotwórczych najprawdopodobniej przyczynia się aldehyd octowy – substancja trująca powstająca w chwili, gdy alkohol zaczyna się rozkładać. To on jest odpowiedzialny za odczuwanie kaca. Badania laboratoryjne nad aldehydem octowym dowiodły, że uszkadza on DNA i prowadzi do zmian w chromosomach.
Alkohol ponadto przyczynia się do wypłukiwania witamin i składników mineralnych z organizmu.
Przeczytaj również: Ekspert: Polacy lubią się upijać
Odwadniająca kawa
90 proc. Polaków deklaruje, że codziennie pije co najmniej jedną filiżankę kawy. W ciągu roku to blisko 95 litrów. Więcej kawy piją rocznie Brazylijczycy, Amerykanie, Niemcy i Skandynawowie. I w miłości do małej czarnej nie ma nic złego, o ile jednak będziemy dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu, zwłaszcza latem. Kofeina, to bowiem silny środek moczopędny.
O uzupełnianiu płynów muszą pamiętać zwłaszcza osoby, które piją więcej niż pięć filiżanek kawy dziennie.
Naukowców od wielu lat interesuje, jaki wpływ na zdrowie człowieka ma kofeina. Środowisko naukowe jest tutaj podzielone. W ostatnim czasie pojawiły się doniesienia mówiące o tym, że kawa spożywana w umiarkowanej ilości pozytywnie wpływa na mózg, skórę i wątrobę. Wskazywano ponadto, że chroni przed depresją, łagodzi stres i hamuje proces starzenia się komórek. Kawa zawiera bowiem sporą ilość przeciwutleniaczy.
Przeczytaj również: Co się stanie, gdy do ulubionej kawy dodasz sól?
Cukier
Cukier od wielu już lat określany jest mianem białej śmierci. Spożywamy go w ogromnych ilościach, często nieświadomie. Jest on bowiem ukryty w wielu produktach, które goszczą w naszych kuchniach.
Wiele osób jest od cukru uzależnionych. To sprawia, że codziennie dostarczają oni organizmowi spore ilości kalorii. Prowadzi to do nadwagi i otyłości, to z kolei przyczynia się do szybszego starzenia się.
Spożycie dużej ilości cukru powoduje wahania insuliny we krwi. Wywołuje to nadpobudliwość, rozdrażnienie, rodzi problemy z koncentracją. Może wywoływać również senność. Cukier podnosi bowiem poziom neuroprzekaźników: dopaminy, serotoniny, noradrenaliny i adrenaliny. Działa jak narkotyk.
Przeczytaj również: Taka ilość snu jest szkodliwa dla zdrowia. Może powodować otyłość i cukrzycę
Szkodliwe dodatki do żywności
W ostatnim dwudziestoleciu dodatki do żywności stały się prawdziwa plagą. Znaleźć je można w niemal wszystkich produktach.
Chemia używana do produkcji żywności ma za zadanie przedłużyć okres jej przydatności do spożycia, poprawić smak, wygląd i zapach. Trudno dzisiaj o produkty wolne od szkodliwych dodatków, bo nauczyliśmy się wybierać to, co ładne i estetyczne. Szkoda tylko, że na dłuższą metę szkodzi to naszemu zdrowiu.
Duże zagrożenie dla naszego organizmu stanowi choćby dwutlenek tytanu, który bardzo chętnie stosują producenci żywności. Obecny jest w gumach do żucia,wędlinach, serach, słodyczach, śmietankach w proszku, sosach, majonezach, jogurtach (zwłaszcza typu greckiego), wyrobach cukierniczych z białym pudrem (ma imitować cukier puder, który bardzo szybko by się rozpuścił).
Według kryterium Unii Europejskiej dwutlenek tytanu nie jest substancją zagrażającą zdrowiu. Tezie tej jednak przeczą badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Turynie. Badacze są zdania, że pewne formy tego związku są podatne na działanie promieniowania UV i pod jego wpływem stają się toksyczne.
W czasopiśmie "Chemical Research in Toxicology" opublikowano informację, że substancja ta przenika do błon komórkowych i jądrowych, uszkadzając struktury DNA.
Przeczytaj również: Strzeż się tego symbolu na opakowaniach. Oznacza, że są rakotwórcze
Olej utwardzane i rafinowane
Wraz z wiekiem rośnie ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Chorobom tym sprzyja ponadto zła dieta, zwłaszcza jeśli obecny jest w niej olej utwardzany. Znaleźć go można w ciastkach, chrupkach, krakersach, lodach i słodyczach. Jego dodatek sprawia, że produkty dłużej zachowują smak i świeżość.
Niezdrowe tłuszcze mogą powstać również w naszej kuchni. Dzieje się tak, gdy podgrzewamy lub smażymy żywność w bardzo wysokiej temperaturze.
Dla naszego zdrowia najgroźniejsze jednak wydają się być przemysłowe tłuszcze trans. Podwyższają one stężenie "złego" cholesterolu (LDL), którego nadmiar odkłada się w tętnicach, prowadząc do ich zwężenia. A to już tylko krok do zawału serca lub udaru mózgu.
Przeczytaj również: Pierwsze objawy udaru mózgu. Każdy powinien je znać