Ma wspierać walkę z depresją, ochronę przed rakiem. Obiecujące badania
Pomidory cieszą się ogromną popularnością na całym świecie, a ich wyjątkowy smak sprawia, że chętnie dodajemy je do sałatek, sosów i zup. Jednak najnowsze badania wskazują, że oprócz walorów kulinarnych mogą mieć one także właściwości antydepresyjne.
W tym artykule:
Pomidory a zdrowie psychiczne
Najnowsze badania opublikowane w czasopiśmie "Food Science & Nutrition" wskazują, że likopen, naturalny związek nadający pomidorom ich czerwony kolor, może wspomóc walkę z depresją.
Eksperymenty przeprowadzone na myszach wykazały, że gryzonie z objawami depresji miały zaburzenia w funkcjonowaniu hipokampu, części mózgu odpowiedzialnej za pamięć i procesy uczenia się. Po podaniu likopenu zauważono poprawę ich stanu oraz zmniejszenie uszkodzeń w tej strukturze mózgowej.
Naukowcy zauważyli, że kluczową rolę w tym procesie odgrywa szlak sygnałowy BDNF-TrkB, który odpowiada za komunikację między neuronami. U osób z depresją szlak ten jest zahamowany, natomiast likopen przywraca jego prawidłowe funkcjonowanie.
Ogórek i pomidor. Zakazane połączenie, które Polacy uwielbiają
Choć na razie badania prowadzone były jedynie na zwierzętach, naukowcy planują kolejne eksperymenty, aby sprawdzić, czy likopen może być stosowany jako skuteczny środek antydepresyjny u ludzi.
To nie pierwsze takie odkrycie
Nie jest to pierwszy przypadek, gdy naukowcy badają wpływ pomidorów na zdrowie psychiczne. Już w 2013 roku badanie opublikowane w "Journal of Affective Disorders" wykazało, że dieta bogata w pomidory wiąże się z mniejszym ryzykiem występowania objawów depresji.
Analizując dane 986 Japończyków powyżej 70. roku życia, badacze doszli do wniosku, że regularne spożywanie pomidorów może zmniejszać poziom stresu oksydacyjnego, który jest jednym z czynników wywołujących depresję.
Co więcej, likopen jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy wśród karotenoidów, grupy naturalnych barwników roślinnych. Przeciwutleniacze te chronią komórki organizmu przed uszkodzeniami, a także wspierają zdrowie serca, oczu i układu odpornościowego.
Więcej niż tylko poprawa nastroju
Likopen to nie tylko potencjalny sprzymierzeniec w walce z depresją. Centrum Kontroli i Prewencji Chorób (CDC) umieściło pomidory na pierwszym miejscu wśród owoców o najsilniejszych właściwościach chroniących przed chorobami przewlekłymi.
Badania wykazały, że likopen:
wspomaga ochronę przed nowotworami, w tym rakiem prostaty i rakiem piersi,
zmniejsza ryzyko udaru mózgu i chorób serca, redukując poziom złego cholesterolu,
poprawia zdrowie oczu i może zapobiegać zwyrodnieniu plamki żółtej,
wspiera układ odpornościowy, redukując stany zapalne w organizmie.
Dodatkowo pomidory są bogate w potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi, wspiera prawidłowe funkcjonowanie mięśni oraz układu nerwowego. Odpowiednia ilość potasu w diecie może zmniejszać ryzyko nadciśnienia i chorób serca.
Pomidory zawierają też witaminę K, która odgrywa kluczową rolę w procesie krzepnięcia krwi oraz wspiera zdrowie kości, pomagając w ich mineralizacji. Zawarty w nich beta-karoten jest silnym przeciwutleniaczem i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników.
Jak najlepiej spożywać pomidory?
Likopen jest najlepiej przyswajalny w postaci gotowanej lub przetworzonej, dlatego warto włączyć do diety:
- pomidory duszone i gotowane,
- przecier pomidorowy i sosy pomidorowe,
- ketchup (najlepiej bez dodatku cukru),
- suszone pomidory.
Warto pamiętać, że im bardziej czerwony pomidor, tym więcej zawiera likopenu. Ich regularne spożywanie to prosty i naturalny sposób na poprawę zdrowia fizycznego i psychicznego.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródła
- Best Life Online
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.