Ma wspierać walkę z depresją, ochronę przed rakiem. Obiecujące badania
Pomidory cieszą się ogromną popularnością na całym świecie, a ich wyjątkowy smak sprawia, że chętnie dodajemy je do sałatek, sosów i zup. Jednak najnowsze badania wskazują, że oprócz walorów kulinarnych mogą mieć one także właściwości antydepresyjne.
1. Pomidory a zdrowie psychiczne
Najnowsze badania opublikowane w czasopiśmie "Food Science & Nutrition" wskazują, że likopen, naturalny związek nadający pomidorom ich czerwony kolor, może wspomóc walkę z depresją.
Eksperymenty przeprowadzone na myszach wykazały, że gryzonie z objawami depresji miały zaburzenia w funkcjonowaniu hipokampu, części mózgu odpowiedzialnej za pamięć i procesy uczenia się. Po podaniu likopenu zauważono poprawę ich stanu oraz zmniejszenie uszkodzeń w tej strukturze mózgowej.
Naukowcy zauważyli, że kluczową rolę w tym procesie odgrywa szlak sygnałowy BDNF-TrkB, który odpowiada za komunikację między neuronami. U osób z depresją szlak ten jest zahamowany, natomiast likopen przywraca jego prawidłowe funkcjonowanie.
Choć na razie badania prowadzone były jedynie na zwierzętach, naukowcy planują kolejne eksperymenty, aby sprawdzić, czy likopen może być stosowany jako skuteczny środek antydepresyjny u ludzi.
Zobacz także: Zioło, które hamuje rozrost komórek rakowych. Potwierdzone badaniami
2. To nie pierwsze takie odkrycie
Nie jest to pierwszy przypadek, gdy naukowcy badają wpływ pomidorów na zdrowie psychiczne. Już w 2013 roku badanie opublikowane w "Journal of Affective Disorders" wykazało, że dieta bogata w pomidory wiąże się z mniejszym ryzykiem występowania objawów depresji.
Analizując dane 986 Japończyków powyżej 70. roku życia, badacze doszli do wniosku, że regularne spożywanie pomidorów może zmniejszać poziom stresu oksydacyjnego, który jest jednym z czynników wywołujących depresję.
Co więcej, likopen jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy wśród karotenoidów, grupy naturalnych barwników roślinnych. Przeciwutleniacze te chronią komórki organizmu przed uszkodzeniami, a także wspierają zdrowie serca, oczu i układu odpornościowego.
3. Więcej niż tylko poprawa nastroju
Likopen to nie tylko potencjalny sprzymierzeniec w walce z depresją. Centrum Kontroli i Prewencji Chorób (CDC) umieściło pomidory na pierwszym miejscu wśród owoców o najsilniejszych właściwościach chroniących przed chorobami przewlekłymi.
Badania wykazały, że likopen:
wspomaga ochronę przed nowotworami, w tym rakiem prostaty i rakiem piersi,
zmniejsza ryzyko udaru mózgu i chorób serca, redukując poziom złego cholesterolu,
poprawia zdrowie oczu i może zapobiegać zwyrodnieniu plamki żółtej,
wspiera układ odpornościowy, redukując stany zapalne w organizmie.
Dodatkowo pomidory są bogate w potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi, wspiera prawidłowe funkcjonowanie mięśni oraz układu nerwowego. Odpowiednia ilość potasu w diecie może zmniejszać ryzyko nadciśnienia i chorób serca.
Pomidory zawierają też witaminę K, która odgrywa kluczową rolę w procesie krzepnięcia krwi oraz wspiera zdrowie kości, pomagając w ich mineralizacji. Zawarty w nich beta-karoten jest silnym przeciwutleniaczem i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników.
4. Jak najlepiej spożywać pomidory?
Likopen jest najlepiej przyswajalny w postaci gotowanej lub przetworzonej, dlatego warto włączyć do diety:
- pomidory duszone i gotowane,
- przecier pomidorowy i sosy pomidorowe,
- ketchup (najlepiej bez dodatku cukru),
- suszone pomidory.
Warto pamiętać, że im bardziej czerwony pomidor, tym więcej zawiera likopenu. Ich regularne spożywanie to prosty i naturalny sposób na poprawę zdrowia fizycznego i psychicznego.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.