Najzdrowszy napój na świecie. Już dwie filiżanki dziennie chronią przed udarem i zawałem
Ma nie tylko wyjątkowy smak, ale i bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Nic więc dziwnego, że jest jednym z najbardziej popularnych napojów na świecie. Okazuje się, że nawet niewielkie ilości zmniejszają ryzyko przedwczesnej śmierci.
1. Czarna herbata - dlaczego warto ją pić?
O zdrowotnych korzyściach z picia czarnej herbaty mówi się od dawna.
Wskazuje się m.in. na jej działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe (ze względu na zawartość antyoksydantów, które chronią przed szkodliwym wpływem wolnych rodników). Jeden z najbardziej popularnych napojów na świecie zmniejsza też poziom tzw. złego cholesterolu, chroni żołądek i jelita, a także zapobiega problemom z sercem.
"Czarna herbata, pita nawet w dużych ilościach, może być elementem zdrowej diety" - przekonuje na Facebooku Bartosz Fiałek, zastępca dyrektora ds. medycznych szpitala w Płońsku i popularyzaor wiedzy medycznej powołując się na najnowsze badania amerykańskich naukowców.
2. Czarna herbata chroni przed przedwczesną śmiercią
Wyniki zostały opublikowane na łamach "Annals of Internal Medicine". Dostarczają one nowych dowodów na niezwykle korzystny wpływ czarnej herbaty na zdrowie. Chodzi między innymi o mniejsze ryzyko przedwczesnej śmierci, o czym do tej pory mówiło się tylko w kontekście zielonej herbaty.
Badania objęły blisko pół miliona Brytyjczyków w wieku 40-69 lat i trwały około 11 lat. Okazało się, że u osób, które piły dwie lub więcej filiżanek czarnej herbaty dziennie ryzyko zgonu było o 13 proc. niższe niż u osób, które w ogóle jej nie piły.
Na tym jednak nie koniec. Naukowcy zaobserwowli także mniej chorób serca i udarów niedokrwiennych mózgu u osób, które regularnie piły herbatę.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl