Trwa ładowanie...

Wymiata pasożyty, zapobiega zaparciom. Kurkówka to hit lata

Avatar placeholder
13.08.2023 14:48
Kurkówka to naturalny sposób na odrobaczenie organizmu. Wspomaga też wątrobę i jelita
Kurkówka to naturalny sposób na odrobaczenie organizmu. Wspomaga też wątrobę i jelita (Getty Images)

Kurki to niepozorne grzyby o wielu właściwościach zdrowotnych, które są hitem lata. Możemy przygotować je na wiele sposobów, a z pewnością jednym z dziwniejszych okazuje się nalewka. Warto jednak przetestować ten przepis.

spis treści

1. Zdrowotne właściwości kurek

Pieprzniki, czy też kurki, skrywają całą masę składników odżywczych. Jedną z ich największych zalet jest to, że nigdy nie są robaczywe. Wszystko dzięki obecności hitinmannozy, która niszczy jajeczka pasożytów i układ nerwowy dorosłych osobników.

Dodatkowo zawarty w kurkach kwas trametonolinowy wspomaga przeciwpasożytnicze działanie i poprawia funkcjonowanie wątroby. Te grzyby są nieocenione w leczeniu wirusowych zapaleń wątroby, a nawet niektórych nowotworów.

W kurkach znajdziemy także witaminę A, C, B1, B2, D2, E oraz PP. Ponadto zawierają wapń, magnez, sód, potas, fosfor, chlor, siarka, żelazo, mangan, fluor oraz znaczne ilości cynku, miedzi i selenu.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Są też niskokaloryczne, ponieważ w 88 proc. składają się z wody - 100 g kurek zawiera tylko 19 kcal. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego pozwala uporać się z zaparciami i wspomaga procesy trawienne. W przeciwieństwie do innych grzybów, kurki są lekkostrawne.

2. Przygotowanie kurkówki

O ile grzyby doskonale pasują do wielu dań, obróbka termiczna i sól neutralizują zbawienne składniki, warto więc przygotować z nich nalewkę. Pozwoli nam to zachować przeciwpasożytnicze właściwości grzybów.

Do przygotowania kurkówki będziemy potrzebować zaledwie dwóch składników - 200 g świeżych kurek oraz 0,5 l wódki o 40 proc. zaw. alk. Należy zacząć od dokładnego mycia, suszenia i siekania grzybów.

Przygotowane kurki wkładamy do słoika i zalewamy wódką, a następnie szczelnie zamknięte naczynie wstawiamy do lodówki na dwa tygodnie. Po tym czasie możemy przenieść nalewkę do ciemnego miejsca o temperaturze pokojowej.

Przed każdym spożyciem należy wstrząsnąć pojemnikiem oraz uważać, by nie zjeść grzyba. Wystarczy łyżka specyfiku przed snem, warto jednak pamiętać, że jeśli podejrzewamy zakażenie pasożytnicze, przede wszystkim powinniśmy skonsultować się z lekarzem.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze