Trwa ładowanie...

Wymiatają złogi, zwalczają komórki rakowe. Pomogą na wysoki cholesterol i trójglicerydy

Avatar placeholder
Natalia Sałek 19.08.2023 16:44
To prawdziwe super foods. Teraz jest na nie sezon
To prawdziwe super foods. Teraz jest na nie sezon (Getty Images)

Każda osoba, która zwraca uwagę na swój stan zdrowia, powinna uwzględnić w codziennej diecie produkty bogate w cenne minerały, witaminy i substancje biologicznie czynne. Do takich produktów zaliczyć można sezonowe, lokalne owoce. Są niezwykle korzystne dla naszego organizmu, ponieważ usprawniają pracę jelit i układu sercowo-naczyniowego. Po jakie owoce warto teraz sięgnąć?

spis treści

1. Borówki - najzdrowsze owoce dla serca i jelit

Borówki to jedne z owoców, które zasługują na miano "super foods". Są bogate w wiele witamin, takich jak A, B, C, E, a także w minerały - potas, selen, cynk, wapń i żelazo. Ponadto, borówki zawierają znaczne ilości związków polifenolowych i antyoksydantów. Regularne spożywanie tych owoców może obniżać ryzyko rozwoju takich chorób jak nadciśnienie, miażdżyca, choroba wieńcowa, zawał serca czy udar mózgu.

Badania naukowe wykazały, że ekstrakt z borówek pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi. Antocyjany, które są obecne w borówkach, mają korzystny wpływ na mikroflorę jelitową, chroniąc ją przed stanami zapalnymi i rozwojem komórek nowotworowych.

Zobacz film: "Mrożenie owoców i ziół"
Borówka poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci
Borówka poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci (Adobe Stock)

2. Jagody - chronią przed infekcjami

Jagoda kamczacka, znana również jako haskap, jest bogatym źródłem witaminy C, potasu, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, polifenoli, flawonoidów i antocyjanów. Dzięki temu jagoda wiciokrzewu ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe.

Substancje zawarte w tych ciemnych owocach hamują wchłanianie glukozy i lipidów w jelitach cienkich, zapobiegają uszkodzeniom oksydacyjnym w komórkach i wpływają korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia.

Jagody chronią nas przed rozwojem takich chorób jak anemia, nadciśnienie tętnicze, osteoporoza, cukrzyca typu 2 i nowotwory.

3. Winogrona - opóźniają proces starzenia

Spożywanie surowych winogron oraz przetworów na bazie tych owoców, może obniżać ryzyko rozwoju zakrzepicy, miażdżycy, zawału serca, stanów zapalnych, nadciśnienia i chorób nowotworowych.

Winogrona są bogate w antyoksydanty, które chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźniają proces starzenia. Dodatkowo winogrona pomagają oczyścić błonę śluzową jelit ze złogów i resztek pokarmowych, poprawiają równowagę florę jelitową i zwalczają zaparcia.

Inne owoce, które są korzystne dla naszego układu krążenia i jelit, to między innymi: kiwi, wiśnie, jabłka, maliny, aronia i jagody rokitnika.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze