Wymiatają złogi, zwalczają komórki rakowe. Pomogą na wysoki cholesterol i trójglicerydy
Każda osoba, która zwraca uwagę na swój stan zdrowia, powinna uwzględnić w codziennej diecie produkty bogate w cenne minerały, witaminy i substancje biologicznie czynne. Do takich produktów zaliczyć można sezonowe, lokalne owoce. Są niezwykle korzystne dla naszego organizmu, ponieważ usprawniają pracę jelit i układu sercowo-naczyniowego. Po jakie owoce warto teraz sięgnąć?
1. Borówki - najzdrowsze owoce dla serca i jelit
Borówki to jedne z owoców, które zasługują na miano "super foods". Są bogate w wiele witamin, takich jak A, B, C, E, a także w minerały - potas, selen, cynk, wapń i żelazo. Ponadto, borówki zawierają znaczne ilości związków polifenolowych i antyoksydantów. Regularne spożywanie tych owoców może obniżać ryzyko rozwoju takich chorób jak nadciśnienie, miażdżyca, choroba wieńcowa, zawał serca czy udar mózgu.
Badania naukowe wykazały, że ekstrakt z borówek pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi. Antocyjany, które są obecne w borówkach, mają korzystny wpływ na mikroflorę jelitową, chroniąc ją przed stanami zapalnymi i rozwojem komórek nowotworowych.
2. Jagody - chronią przed infekcjami
Jagoda kamczacka, znana również jako haskap, jest bogatym źródłem witaminy C, potasu, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, polifenoli, flawonoidów i antocyjanów. Dzięki temu jagoda wiciokrzewu ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe.
Substancje zawarte w tych ciemnych owocach hamują wchłanianie glukozy i lipidów w jelitach cienkich, zapobiegają uszkodzeniom oksydacyjnym w komórkach i wpływają korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia.
Jagody chronią nas przed rozwojem takich chorób jak anemia, nadciśnienie tętnicze, osteoporoza, cukrzyca typu 2 i nowotwory.
3. Winogrona - opóźniają proces starzenia
Spożywanie surowych winogron oraz przetworów na bazie tych owoców, może obniżać ryzyko rozwoju zakrzepicy, miażdżycy, zawału serca, stanów zapalnych, nadciśnienia i chorób nowotworowych.
Winogrona są bogate w antyoksydanty, które chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźniają proces starzenia. Dodatkowo winogrona pomagają oczyścić błonę śluzową jelit ze złogów i resztek pokarmowych, poprawiają równowagę florę jelitową i zwalczają zaparcia.
Inne owoce, które są korzystne dla naszego układu krążenia i jelit, to między innymi: kiwi, wiśnie, jabłka, maliny, aronia i jagody rokitnika.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl