Wypij łyżkę przed posiłkiem. Wątroba będzie pod ochroną
Boom na prozdrowotny ocet jabłkowy trwa już od kilku lat, ale czas, by świat poznał godnego rywala mikstury z jesiennych owoców. Podkręca bowiem metabolizm i wspiera detoksykację wątroby, a także jest źródłem przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki.
1. Najzdrowsze z panteonu jesiennych owoców
Przełom września i października to czas zbiorów winogron, widać zresztą po ich cenie w sklepie, że nie warto zwlekać z włączeniem tych owoców do diety. Możemy bez problemu kupić małe białe winogrona bezpestkowe, rodzynkowe, duże i słodkie okazy z pestkami czy polskie winne odmiany o drobnych owocach i lekko kwaskowatym smaku.
Dużym zainteresowanie cieszą się także winogrona o soczystej, ciemnofioletowej lub różowej barwie. I to właśnie po takie owoce warto sięgać, bo są źródłem antocyjanów, naturalnych barwników roślinnych, które wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Wspierają zdrowie serca, są także pokaźnym źródłem żelaza.
Dzięki flawonoidom, co potwierdzają badania, winogrona mogą hamować utlenianie złego cholesterolu LDL i podnosić poziom frakcji HDL.
Ponadto niezależnie od koloru winogrona mogą chronić przed rozwojem cukrzycy. Takiego zdania są badacze z Uniwersytetu Michigan, którzy odkryli, że fitochemikalia obecne w owocach obniżają ciśnienie krwi, a także zmniejszają oporność tkanek na insulinę.
Dodatkowo winogrona są źródłem witaminy C i A, witamin z grupy B, potasu, fosforu czy wapnia, a także jako jedne z nielicznych owoców zawierają cenny dla tarczycy jod.
2. Jak zrobić domowy ocet z winogron?
Co można zrobić z winogron poza podjadaniem ich czy dodawaniem do sałatek i deserów? Szczególne walory mają one w postaci płynnej i nie chodzi o wino, które z uwagi na obecność alkoholu etylowego nie należy do napojów prozdrowotnych. Z winogron warto zrobić ocet. W tym celu można sięgnąć zarówno po białe, jak i czerwone odmiany.
Ocet pity regularnie pobudza metabolizm i trawienie, wspomagając produkcję enzymów. Wypita przed posiłkiem łyżka stołowa specyfiku chroni wątrobę i zapobiega objawom niestrawności. Ocet winogronowy ma też działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze – w starożytności stosowano go jako naturalny antybiotyk.
Dodatkowo, podobnie jak owoce, może stanowić element profilaktyki chorób serca, hipercholesterolemii, miażdżycy czy stłuszczenia wątroby.
Przygotowanie octu jest bardzo proste. Wystarczy półtora kilograma winogron, 200 g cukru oraz dwa litry wody. W czystym, dużym słoju należy umieścić owoce i rozgnieść je dokładnie, np. tłuczkiem lub widelcem. Następnie trzeba je zalać ostudzonym roztworem wody i cukru. Słoiki nakrywamy gazą i zabezpieczamy gumką, a potem odstawiamy na półtora miesiąca w chłodne miejsce. Raz na dwa tygodnie miksturę należy przemieszać, później wystarczy przelać ocet przez gazę i rozlać do butelek.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl