Trwa ładowanie...

Wypij zamiast porannej kawy. Organizm ci podziękuje

 Paula Komendarczuk
19.04.2024 08:37
Dietetyczka poleca pić go zamiast porannej kawy. Samo zdrowie
Dietetyczka poleca pić go zamiast porannej kawy. Samo zdrowie (Getty Images, Health Profs)

Wielu z nas nie potrafi wyobrazić sobie początku dnia bez kubka kawy. Ale co by się stało, gdybyśmy zamiast gorącej czarnej kawy wybrali bulion z kości? Choć może to wydawać się dziwne, okazuje się, że istnieje metoda w tym szaleństwie. Czy faktycznie warto zrezygnować z kofeiny o poranku?

spis treści

1. Rosół kolagenowy zamiast kawy

Bulion z kości, czyli rosół kolagenowy, staje się coraz bardziej popularny dzięki social mediom. Ci, którzy go polecają, twierdzą, że spożywanie tego napoju zapewnia im energię na rozpoczęcie dnia, poprawia kondycję skóry oraz wspiera trawienie.

Wśród korzyści płynących z picia tego wywaru wymienia się łagodzenie bólu stawów, poprawę zdrowia jelit oraz kondycji skóry, w tym redukcję istniejących już zmarszczek.

W jednym z badań przeprowadzonych na myszach w 2021 roku naukowcy wykazali, że bulion kostny może przeciwdziałać uszkodzeniom spowodowanym wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Jednak warto mieć na uwadze, że większość testów skupia się na konkretnych typach kolagenu.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Nie oznacza to jednak, że rosół nie ma zalet. Specjaliści podkreślają, że wywar z kości jest dobrym źródłem białka, niezbędnego składnika odżywczego. Jedna filiżanka bulionu ugotowanego na kości wołowej dostarcza około 9 g białka, co stanowi 18 proc. dziennego zapotrzebowania dla osoby spożywającej ok. 2000 kcal dziennie.

2. Co będzie lepszym wyborem?

Zdaniem Wan Na Chun, dyplomowanej dietetyczki z health.com, "Picie bulionu kostnego może być lepszym wyborem niż picie kawy, zwłaszcza jeśli masz tendencję do dodawania do kawy dużej ilości cukru i śmietanki. Picie słodkiego napoju rano może powodować spadek energii niedługo po jego spożyciu".

Jedynym minusem bulionu kostnego jest zawartość soli. Szacuje się, że filiżanka wywaru z kości może dostarczyć około 360 mg sodu, podczas gdy filiżanka kawy zawiera zaledwie 4,7 mg tego pierwiastka.

Jednak pod względem zawartości białka bulion kostny znacznie przewyższa kawę, dostarczając aż 9 g tego składnika. To sprawia, że pomimo braku kofeiny rosół może zapewnić stabilny przypływ energii przez cały poranek.

Chun dodaje: "Wysoka zawartość białka w bulionie kostnym może pomóc zachować uczucie sytości na dłużej. Ma też tę zaletę, że zmniejsza ochotę na słodkie potrawy".

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze