Wyrzuć z diety. "Duże zagrożenie zachorowania na raka jelita grubego"

Choć na co dzień konsumujemy je bez zastanowienia, niektóre produkty spożywcze mogą przyczyniać się do rozwoju chorób nowotworowych. Dr dietetyki Bartek Kulczyński wskazuje grupy żywności, które wykazują najsilniejsze działanie rakotwórcze. Unikajmy ich spożywania, jesli chcemy zachować zdrowie.

Dietetyk ostrzega. To najbardziej rakotwórcze produktyDietetyk ostrzega. To najbardziej rakotwórcze produkty
Źródło zdjęć: © Getty Images / YouTube

Niektóre produkty mogą zwiększać ryzyko raka

Dr Bartek Kulczyński zwraca uwagę na to, że nowotwory powstają w wyniku zaburzenia procesów kontrolujących wzrost komórek w organizmie.

- To rozregulowanie jest podyktowane głównie czynnikami genetycznymi, środowiskowymi i żywieniowymi – wyjaśnia dietetyk w swoim filmie na YouTube.

Pierwszą grupą produktów, które mogą zwiększać ryzyko nowotworów, są słodycze, wyroby cukiernicze oraz słodzone napoje. Problem stanowi wysoka zawartość cukru.

Jak uzależniamy się od jedzenia?

- Chociaż cukier sam w sobie nie został sklasyfikowany jako substancja rakotwórcza, to z prac naukowych dobrze wiemy, że spożywanie go w dużych ilościach sprzyja powstawaniu nowotworów – tłumaczy dr Kulczyński.

Kolejnym zagrożeniem są sztuczne słodziki, takie jak aspartam. Mimo że zostały dopuszczone do użytku i uznane za bezpieczne, wciąż budzą kontrowersje.

- Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem sklasyfikowała aspartam jako produkt prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi – przypomina ekspert, zalecając ostrożność w ich spożywaniu.

Na liście znalazły się również frytki i chipsy ziemniaczane ze względu na zawartość akrylamidu – substancji powstającej podczas smażenia, pieczenia i prażenia.

- Akrylamid jest związkiem, który może zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów – ostrzega dietetyk.

Wysoka temperatura dań i jedzenie z puszek

Zaskakująco, do produktów mogących sprzyjać rozwojowi raka zalicza się także gorące napoje, takie jak kawa, herbata czy zupy. Chodzi tu o ich wysoką temperaturę. Badania wykazały, że spożywanie bardzo gorących płynów może uszkadzać nabłonek przełyku, zwiększając ryzyko raka płaskonabłonkowego tego organu nawet dwukrotnie.

Żywność puszkowana, w tym konserwy rybne, mięsne i warzywne, to kolejna grupa produktów na liście.

- Do produkcji puszek często stosuje się substancję o nazwie bisfenol A. Chroni ona przed korozją, ale nie jest obojętna dla naszego zdrowia. Według badań może przenikać z puszek do żywności – wyjaśnia dr Kulczyński.

Siódme miejsce zajmują produkty bogate w sól i o niskiej wartości odżywczej, takie jak sosy i zupy w proszku, chipsy, kostki rosołowe czy solone krakersy. Do tej grupy zaliczają się także niskiej jakości wyroby mięsne: wędliny, kiełbasy, pasztety, sosy sojowe i serki topione. Nadmierne spożycie soli może przyczyniać się do rozwoju nowotworów.

Mięso, spleśniałe produkty i alkohol

Dietetyk ostrzega również przed czerwonym mięsem, zwłaszcza tym wysokoprzetworzonym i poddanym obróbce termicznej w wysokiej temperaturze.

- Jedząc tak, stwarzamy duże zagrożenie zachorowania na nowotwór jelita grubego – mówi dr Kulczyński.

Listę zamykają produkty z oznakami pleśni oraz alkohol. Spożywanie tych produktów może zwiększać ryzyko wystąpienia nowotworów z powodu zawartych w nich szkodliwych substancji.

Ekspert podkreśla jednak, że kluczowy jest umiar i zdrowy rozsądek. Ani czerwone mięso, ani słodzik, ani ciastko nie powodują raka, jeżeli sięgamy po nie od czasu do czasu, a przewagę w naszej diecie stanowią zdrowe i bezpieczne produkty.

Joanna Rokicka, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. Onet Kobieta

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka