Frytki - historia, kalorie i wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, przepis

Frytki to pokrojone w słupki ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu. Pomimo prostego przepisu stały się jednym z najpopularniejszych fast foodów na świecie. Po dziś dzień nie wiadomo czy frytki wywodzą się z Belgii czy Francji, ale wątpliwościom nie podlega fakt, że lubią je prawie wszyscy - dzieci i dorośli. Co warto wiedzieć o frytkach?

Frytki to smażone słupki ziemniaczane.Frytki to smażone słupki ziemniaczane.
Źródło zdjęć: © adobestock
Paula Komendarczuk

Czym są frytki?

Frytki to pokrojone w słupki i usmażone w głębokim tłuszczu ziemniaki. Są one uznawane za samodzielne danie fast food lub dodatek do mięsa czy ryb.

Zazwyczaj są spożywane z keczupem lub majonezem, ale to niejedyne sposoby jedzenia tej przekąski. Frytki zawierają bardzo dużo kalorii i są ciężkostrawne. Z tego względu wiele osób preferuje pieczone frytki lub kroi w słupki pietruszkę, buraki, selera lub marchewkę, rezygnując z używania ziemniaków.

Historia frytek

Frytki pochodzą z Francji lub Belgii, ale oba kraje kłócą się o to niezmiennie od wielu lat. Francuzi przekonują, że na początku XIX wieku smażone ziemniaki były podawane w Białym Domu.

W Anglii do tej pory używa się nazwy french fries, choć coraz częściej spotykane są również frytki belgijskie, które podobno spożywali farmerzy przy rzece Moza.

Później ich przekąskę rzekomo polubili amerykańcy żołnierze w trakcie wojny, a ze względu na porozumiewanie się po francusku, uznali, że jest to potrawa właśnie z tego kraju.

Jedyna pewna informacja to sprzedaż frytek na Pont Neuf w Paryżu w latach 80. XVIIII wieku. Francuski pisarz był zdania, że największym wkładem Francji w gastronomii są właśnie smażone ziemniaki.

Bez względu na wątpliwości w kwestii pochodzenia, frytki cieszą się ogromną popularnością w wielu krajach. Większość osób kojarzy je ze Stanami Zjednoczonymi, bo to właśnie Ameryka znacząco wpłynęła na ich sławę.

Uznaje się, że frytki są znane przede wszystkim dzięki firmom, takim jak McDonald’s, KFC czy Burger King. Wiele statystyk wskazuje na to, że aż 7% ziemniaków w USA trafia do pierwszej wymienionej restauracji typu fast food.

Kalorie i wartości odżywcze frytek

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 71 g (1 porcja, małe)
Wartość energetyczna312 kcal222 kcal
Białko3,43 g2,44 g
Węglowodany41,4 g29,4 g
Cukier0,30 g0,21 g
Błonnik3,80 g2,70 g
Tłuszcz14,73 g10,46 g
Tłuszcze nasycone2,34 g1,66 g
Tłuszcze jednonienasycone5,97 g4,24 g
Tłuszcze wielonienasycone5,40 g3,83 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C4,70 mg3,34 mg
Równoważnik folianów30,0 µg21,3 µg
Witamina B1 - tiamina0,17 mg0,12 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,04 mg0,03 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna3,00 mg2,13 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,58 mg0,41 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,37 mg0,26 mg
Witamina B9 - kwas foliowy30,0 µg21,3 µg
Witamina B4 - cholina36,8 mg26,1 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A0 i.u.0 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna27,0 µg19,17 µg
Witamina E1,67 mg1,19 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K11,20 µg7,95 µg
Wapń18,00 mg12,78 mg
Żelazo0,81 mg0,58 mg
Magnez35,0 mg24,9 mg
Fosfor125 mg88,8 mg
Potas579 mg411 mg
Sód210 mg149 mg
Cynk0,50 mg0,36 mg
Miedź0,12 mg0,09 mg
Mangan0,25 mg0,18 mg
Selen0,90 µg0,64 µg
Woda38,6 g27,4 g

Kalorie i wartości odżywcze upieczonych mrożonych frytek

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 74 g (10 sztuk)
Wartość energetyczna172 kcal127 kcal
Białko2,66 g1,97 g
Węglowodany28,7 g21,2 g
Cukier0,28 g0,21 g
Błonnik2,60 g1,92 g
Tłuszcz5,22 g3,86 g
Tłuszcze nasycone1,03 g0,76 g
Tłuszcze jednonienasycone3,24 g2,40 g
Tłuszcze wielonienasycone0,32 g0,24 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C13,30 mg9,84 mg
Równoważnik folianów0 µg0 µg
Witamina B1 - tiamina0,13 mg0,10 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,03 mg0,02 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna2,22 mg1,64 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,52 mg0,39 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,18 mg0,14 mg
Witamina B9 - kwas foliowy28,0 µg20,7 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A0 i.u.0 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,11 mg0,08 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K2,50 µg1,85 µg
Wapń12,00 mg8,88 mg
Żelazo0,74 mg0,55 mg
Magnez26,0 mg19,24 mg
Fosfor97,0 mg71,8 mg
Potas451 mg334 mg
Sód32,0 mg23,7 mg
Cynk0,38 mg0,28 mg
Miedź0,14 mg0,10 mg
Mangan0,21 mg0,16 mg
Selen0,20 µg0,15 µg
Woda61,5 g45,5 g

Frytki a zdrowie

Frytki są smażone w głębokim tłuszczu, w związku z czym są bardzo kaloryczne (ok. 300 kcal w 100 g produktu). Składają się w głównej mierze z węglowodanów i tłuszczu, często w składzie obecne sa również tłuszcze trans, które przyczyniają się do rozwoju cukrzycy i chorób serca.

Smażone ziemniaki są dość obficie solone, co zwiększa ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego i udaru mózgu. Przekąska ta jest ponadto ciężkostrawna, po zjedzeniu większej porcji można spodziewać się uczucia pełności w brzuchu i obrzęków.

W restauracjach frytki są smażone w ogromnych frytkownicach na łoju lub uwodornionych olejach roślinnych, które pozwalają na używanie wysokiej temperatury. Ziemniaki byłyby znacznie zdrowsze po przygotowaniu w oleju rzepakowym, ale jest on dużo droższy.

Kolejną wadą frytek jest wytwarzający się w trakcie obróbki cieplnej akrylamid, który zwiększa ryzyko raka wątroby nawet o 60 procent. Jest to związek chemiczny, który powstaje w produktach o dużej zawartości skrobii.

Przepis na pieczone frytki

Pieczone frytki to alternatywa dla kalorycznych smażonych ziemniaków, a przepis jest banalnie prosty.

Składniki:

  • pół kilograma ziemniaków,
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego,
  • łyżeczka cukru,
  • papier do pieczenia,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plastry, a następnie w słupki. W zimnej wodzie rozpuszczamy cukier i namaczamy w niej ziemniaki na około 30 minut, dzięki czemu będą wyjątkowo chrupiące.

Po upływie tego czasu odcedzamy je, dokładnie osuszamy i mieszamy z olejem rzepakowym. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni (termoobieg lub termoobieg-dół), a blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Ziemniaki układamy równomiernie na papierze i wkładamy do piekarnika na 20-30 minut. W czasie pieczenia warto przemieszać frytki, by równomiernie się zarumieniły. Po wyjęciu na talerz solimy je według uznania i podajemy w dowolny sposób.

Z czym jeść frytki?

Frytki są podawane na wiele różnych sposobów, w Polsce zazwyczaj z keczupem, w Belgii z majonezem, w Wielkiej Brytanii z octem, a we Francji z musztardą.

W Kanadzie dużą popularnością cieszą się ziemniaki polewane sosem pieczeniowym i posypywane serem. Japończycy z kolei smażone ziemniaki skrapiają sosem sojowym lub łączą z zielonym curry.

W Malezji frytki znane są tylko z ostrym sosem chili, a w Pensylwanii układa się je na sałatce i polewa obficie sosem serowym. Niektórzy spożywają frytki samodzielnie, a w restauracjach często są one traktowane jako dodatek do dania głównego - burgera, mięs czy ryb.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka