Wyrzuć z diety dwa składniki. Lekarz zapewnia, że będziesz żyć dłużej
Ekspert od długowieczności, lekarz z wieloletnim doświadczeniem i autor książek wyjaśnia, w jaki sposób zdrowe odżywianie wpływa na długość naszego życia. Jego zdaniem eliminacja dwóch powszechnych składników może być kluczem do życia w zdrowiu przez dekady.
W tym artykule:
Zdrowe odżywianie kluczem do długiego życia
Dr Mark Hyman to 64-letni amerykański lekarz, a także autor wielu książek na temat zdrowego odżywiania i długiego życia, w tym najnowszej pt. "Young Forever. Cookbook". We wcześniejszych latach napisał również
"Żywność, czyli co tak naprawdę można jeść. Kompleksowy przewodnik zdrowego odżywiania według współczesnych badań naukowych", "Dieta pegańska - idealne połączenie paleo i weganizmu. Dieta, która pomoże ci usunąć stany zapalne, zrzucić zbędne kilogramy i... żyć w stylu eko" czy "Koniec z cukrzycą i otyłością!". Lekarz jest również autorem diety opracowanej specjalnie dla Hillary i Billa Clintonów.
Dr Hyman szerszemu gronu odbiorców dał się poznać jako zwolennik zdrowego stylu odżywiania jako sposobu na długowieczność. To jeden z trzech, obok aktywności fizycznej i radzenia sobie ze stresem, filarów życia wolnego od chorób.
Rady na długowieczność od 109-latki
Wyrzuć z diety. Generują stany zapalne
W opublikowanej niedawno książce The "Young Forever Cookbook" dr Hyman zdradza, że, aby wydłużyć życie, wystarczy wyeliminować z diety dwie grupy produktów. Choć w teorii wydaje się to proste, to w praktyce wcale takie nie jest, mimo zapewnień dra Hymana. Chodzi bowiem o cukier i skrobię.
"Wiemy doskonale, że są szkodliwe dla organizmu, zatem trzeba je zastąpić zdrowymi produktami zawierającymi cenne składniki odżywcze. To nie jest trudne. Skrobia to rodzaj węglowodanów, które występują w białym pieczywie, białym makaronie i ryżu, a także ciastach. Ich nadmierne spożywanie na co dzień może prowadzić do insulinooporności, a także powodować stany zapalne" - podkreślił lekarz.
Te dwa rodzaje węglowodanów znajdują się w dużej ilości w żywności wysokoprzetworzonej, która również znalazła się na liście produktów zakazanych dra Hymana. Badania wskazują, że bogata w cukier, sól, tłuszcze nasycone i tłuszcze trans oraz konserwanty żywność UPF (ang. ultraprocessed food) sprzyja otyłości, może zwiększać ryzyko nowotworów i innych schorzeń cywilizacyjnych. Badacze dowiedli również, że dominująca w diecie żywność UPF może aż o 14 proc. zwiększać ryzyko przedwczesnej śmierci.
Co w zamian? Recepta lekarza jest prosta - warzywa i owoce w dużej ilości. Są bogate w fitoskładniki, jak polifenole, które chronią przed stresem oksydacyjnym i mogą zapobiegać rozwojowi chorób serca, schorzeń neurodegeneracyjnych czy wspomnianych już chorób nowotworowych.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.