Wystarczy 15 minut, by obniżył cukier we krwi. Chroni przed rakiem
Soki owocowe zwykle nie są zalecane osobom z cukrzycą ze względu na fakt, że zawierają dużo cukrów prostych i mogą podnosić poziom glukozy we krwi. Zdarzają się jednak wyjątki, a z pewnością zalicza się do nich sok z granatu.
1. Sok z granatu
Sok z granatu nie tylko jest bezpieczny dla diabetyków, ale dodatkowo przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi. Do ciekawych wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles w Stanach Zjednoczonych.
Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie naukowym "Current Developments in Nutrition" i wynika z nich, że już jedna porcja soku z granatu może mieć pozytywny wpływ na poziom glukozy we krwi.
W badaniu wzięło udział 21 osób o prawidłowej wadze. Uczestnikom losowo podano do picia wodę, napój na bazie wody oraz sok z granatów. Woda nie wpłynęła znacząco na poziom cukru, ale sok z granatów ujawnił obiecujące wyniki.
2. Właściwosci zdrowotne napoju
Zespół zauważył znaczne obniżenie poziomu glukozy we krwi około 15 minut po spożyciu soku z granatów. Ze spożywania napoju płynie również wiele innych korzyści zdrowotnych. Pomaga obniżać ciśnienie krwi oraz utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu.
Dodatkowo sok z granatu poprawia przepływ krwi i hamuje rozwój komórek nowotworowych, a tym samym zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele nowotworów. Pozytywnie również wpływa na trawienie.
Wyniki przeprowadzonego eksperymentu są niezwykle obiecujące. Utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi jest niezwykle ważne, szczególnie dla osób zmagających się z cukrzycą.
Wysoki poziom cukru we krwi lub hiperglikemia prowadzą do wielu dolegliwości i problemów zdrowotnych. Pojawiają się zaburzenia widzenia, pragnienie i głód. Nieleczona cukrzyca może doprowadzić do zawału serca, udaru, a także problemów z nerkami i wzrokiem.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl