Pij 2 łyżeczki dziennie. Obniża cholesterol, wzmacnia trzustkę i oczyszcza krew
Z drogocennych właściwości liści orzecha włoskiego można korzystać, sporządzając napar lub nalewkę. Herbatka leczy dolegliwości żołądkowe, w tym hamuje biegunkę, ale też obniża poziom cukru we krwi, niweluje stany zapalne i chroni przed miażdżycą. Z kolei nalewka oczyszcza z toksyn i wspiera układ krwiotwórczy, a nawet poprawia kondycję włosów.
1. Liście orzecha cennym surowcem zielarskim
Jesień to czas, kiedy dojrzewają orzechy włoskie, które Polacy lubią szczególnie mocno. Nie każdy jednak wie, że drzewo ma do zaoferowania znacznie więcej niż same orzechy – liście są cennym surowcem, który latem i wczesną jesienią zbierają doświadczeni zielarze. Suszone służą do przygotowania zdrowotnych naparów, dlatego warto ich szukać na półkach sklepów ze zdrową żywnością lub w ogrodach i na działkach.
To źródło wielu związków bioaktywnych – olejków eterycznych, a także garbników i flawonoidów, w tym kwercetyny o właściwościach antyoksydacyjnych.
Liście mają działanie odkażające, świetnie też sprawdzą się w leczeniu łupieżu. Pite w formie naparu mogą leczyć zakażenia pasożytnicze, w tym spowodowane przez glistę ludzką, a także usprawniają pracę układu pokarmowego.
Herbatka pobudza wydzielanie soków trawiennych, dlatego może być wsparciem dla żołądka, trzustki i wątroby po obfitym posiłku. Z uwagi na obecność tanin sprawdzi się też jako pomoc w leczeniu biegunek, szczególnie tych o charakterze bakteryjnym.
Regularne picie naparu wpływa na spowolnienie procesu starzenia komórek i zmniejsza stany zapalne w organizmie. Ma potencjał hipoglikemizujący (obniża poziom cukru we krwi), więc jest nieoceniony dla diabetyków i osób, które borykają się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
2. Jak przygotować nalewkę z liści orzecha włoskiego?
Z dobroczynnych właściwości wyciągu z liści orzecha można korzystać także w formie nalewki. Ma działanie detoksykujące – oczyszcza krew, wpiera syntezę witaminy K i uszczelnia naczynia krwionośne, ale może być też remedium na problemy ze skórą głowy. Z nalewki można bowiem przygotować płukankę, która przyciemnia, rewitalizuje i wzmacnia włosy.
Składniki:
- 30 g (2-3 łyżki) suszonych liści orzecha,
- 150 ml alkoholu (wódki lub spirytusu),
- 100 ml źródlanej wody.
Jak ją przygotować?
- Liście orzecha należy drobno pokruszyć i wsypać do słoja o szerokim dnie.
- Zalać susz wodą i alkoholem, a następnie przykryć gazą i odstawić.
- Codziennie co najmniej trzykrotnie zamieszać słojem.
- Po upływie dwóch tygodni przecedzić nalewkę przez gazę do butelki, a następnie odstawić ją do lodówki na 5-6 dni.
Nalewkę należy spożywać dwa razy dziennie po jednej łyżce przez okres dwóch tygodni, a w celu poprawy pracy układu pokarmowego - najlepiej pić ją na czczo.
By zastosować orzechówkę jako płukankę, trzeba rozcieńczyć 10 kropli w 1 l wody. Włosy należy płukać raz na kilka dni, wykonując przy tym masaż głowy. Rezultatów można spodziewać się już po kilkunastu dniach.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl