Błyskawicznie zbija ciśnienie. Wystarczy jeść codziennie
Nie od dziś wiadomo, że pomidory z uwagi na obecność likopenu, witamin i potasu korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Najnowsze ustalenia naukowców dowodzą, jak ogromną korzyść przynosi włączenie pomidorów do diety. Chodzi o ciśnienie tętnicze krwi.
1. Przyjrzeli się nadciśnieniowcom
Naukowcy z Uniwersytetu w Barcelonie włączyli do badania siedem tysięcy osób między 55. a 80. rokiem życia. Ponad 82 proc. z nich miało wysokie ciśnienie tętnicze krwi:
- pierwszego stopnia (ciśnienie skurczowe krwi w granicach 140–159 mmHg i rozkurczowe 90–99 mmHg),
- drugiego stopnia (ciśnienie skurczowe krwi od 160 do 179 mmHg i rozkurczowe od 100 do 109 mmHg),
- trzeciego stopnia (ciśnienie skurczowe 180 mmHg bądź wyższe i rozkurczowe 110 mmHg lub więcej).
Uczestników poproszono o wypełnianie ankiet dotyczących ich nawyków żywieniowych, w tym pytano także o częstotliwość spożywania pomidorów. Na przestrzeni trzech lat badacze analizowali dietę i wartości ciśnienia tętniczego badanych.
2. Chronią przed nadciśnieniem i pomagają je leczyć
Okazało się, że wystarczy 114 g, czyli średnio sześć plasterków pomidora dziennie, by obniżyć ryzyko rozwoju nadciśnienia o 36 proc. Zauważalne efekty obserwowano także w przypadku osób, które już chorowały na nadciśnienie, ale tylko typu pierwszego.
- Fakt, że u pacjentów z nadciśnieniem drugiego oraz trzeciego stopnia nie odnotowano znaczącego spadku wartości ciśnienia tętniczego wiąże się najprawdopodobniej z wiekiem osób badanych. Większość ochotników już na początku badania miała długotrwałe nadciśnienie. Zaobserwowano u nich również wysokie czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego, które utrudniają osiągnięcie znaczących zmian – zwracają uwagę badacze.
- Pomidor to jedno z najczęściej spożywanych, szeroko dostępnych i niedrogich warzyw na świecie i stanowi ważny składnik najlepszych diet, takich jak dieta śródziemnomorska – zwraca uwagę współautorka badań, prof. Rosa Maria Lamuela-Raventós z Uniwersytetu w Barcelonie.
Pomidory to najczęściej zalecane warzywo przez American Heart Association (AHA), głównie z uwagi na dobroczynne działanie potasu, kluczowego dla serca. Z kolei likopen, który jest barwnikiem odpowiadającym za kolor pomidorów, ma silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl