Trwa ładowanie...

Wystarczy łyżeczka przed posiłkiem. Zapomniany olej wzmacnia jelita, serce, normuje cholesterol

Avatar placeholder
Milena Górecka 20.02.2024 17:23
Obniża cholesterol i wspiera układ hormonalny. Ten olej warto mieć w swojej kuchni
Obniża cholesterol i wspiera układ hormonalny. Ten olej warto mieć w swojej kuchni (Getty Images)

Olej krokoszowy uzyskiwany z nasion krokosza barwierskiego (Carthamus tinctorius) przez proces tłoczenia na zimno, stanowi ważny element zdrowej diety. Dlaczego powinniśmy go używać w naszej kuchni? I w jaki sposób?

spis treści

1. Bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych

Jedną z kluczowych zalet oleju krokoszowego jest jego wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), w tym kwasu linolowego - pierwotnego kwasu omega-6.

Kwas linolowy jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i odgrywa istotną rolę w utrzymaniu zdrowia serca, regulacji poziomu cholesterolu oraz wspieraniu zdrowia skóry.

Zobacz film: "Olej z czarnuszki - cudowny produkt leczniczy. "Pomoże na wszystko poza śmiercią""

2. Witamina E

Olej krokoszowy jest także bogatym źródłem witaminy E, znanego antyoksydantu, który przyczynia się do ochrony komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Witamina E wspomaga również układ odpornościowy oraz jest kluczowa w utrzymaniu zdrowia skóry i włosów.

3. Fitosterole

Kolejnym składnikiem oleju krokoszowego, który zasługuje na uwagę, są fitosterole - związki roślinne, które mogą przyczyniać się do obniżenia poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi, co ma pozytywny wpływ na zdrowie serca.

Co więcej, fitosterole wykazują działanie wspierające układ hormonalny, mogąc przyczyniać się do złagodzenia objawów menopauzy oraz poprawy funkcjonowania prostaty u mężczyzn.

4. Zastosowanie oleju krokoszowego w kuchni

Olej krokoszowy, dzięki swoim walorom smakowym oraz zdrowotnym znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Jest doskonały do przygotowywania majonezu (albo jako dodatek do potraw z nim), ponieważ nadaje mu delikatny, orzechowy posmak i wzbogaca go o cenne składniki odżywcze.

Ze względu na punkt dymienia, olej krokoszowy najlepiej sprawdza się w potrawach na zimno lub w formie dodatku do potraw już przygotowanych. Zwłaszcza tych ciężkostrawnych, ponieważ może przyczyniać się do poprawy trawienia i wspierać zdrowie jelit.

Po łyżeczkę oleju krokoszowego - poza posiłkiem - warto sięgnąć również wtedy, kiedy szukamy sposobów na złagodzenie infekcji dróg oddechowych. Olej zadziała bowiem lekko wykrztuśnie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze