Trwa ładowanie...

Wystarczy łyżka dziennie. Hamuje rozwój komórek nowotworowych

Avatar placeholder
15.10.2023 12:09
Dlaczego warto jeść imbir?
Dlaczego warto jeść imbir? (Getty Images)

Unikalny smak i aromat imbiru czynią go doskonałym dodatkiem do różnorodnych potraw, takich jak domowe wypieki, desery, mięsne sosy, pasztety czy koktajle. Ponadto ta popularna przyprawa ma również wiele prozdrowotnych właściwości. Zdradzamy, dlaczego warto codziennie jeść łyżeczkę imbiru.

spis treści

1. Niedoceniany imbir

Wśród innych przypraw, imbir wyróżnia się swoim charakterystycznym smakiem i aromatem. Jego unikalny zapach jest wynikiem obecności naturalnych olejków eterycznych, z których najcenniejszy jest gingerol. Badania naukowe potwierdzają, że ten bioaktywny związek ma silne właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i antyoksydacyjne.

Dzięki gingerolowi imbir pomaga zahamować rozwój stanów zapalnych i komórek nowotworowych w naszym organizmie. Dodatkowo spowalnia naturalny proces starzenia się komórek. Ale to nie wszystko - imbir jest również bogatym źródłem wielu witamin i minerałów, takich jak: witamina A, C, E i K, witaminy z grupy B, fosfor, potas, wapń i żelazo.

Herbata przygotowana na bazie startego korzenia imbiru jest skutecznym środkiem przeciwdziałającym różnym dolegliwościom. Pomaga zwalczyć takie problemy, jak zgaga, kaszel, zapalenie stawów, które powoduje ból, a także chorobę lokomocyjną wywołującą nudności i wymioty. Poza tym imbir poprawia funkcjonowanie układu trawiennego, pomaga pozbyć się problemów żołądkowych, łagodzi bóle miesiączkowe i poprawia prawidłowe funkcjonowanie naszego mózgu.

Zobacz film: "Urządzamy domowy zielnik"

2. Włącz imbir do swojej codziennej diety

Regularne spożywanie imbiru ma również korzyści dla naszego układu krążenia. Obniża on zbyt wysokie stężenie trójglicerydów i złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, zapobiegając tym samym pojawieniu się zmian miażdżycowych i rozwojowi zawału mięśnia sercowego, udaru mózgu i choroby niedokrwiennej serca.

Nie można zapomnieć, że imbir ma również zdolność zwiększania odporności na infekcje wirusowe i bakteryjne. Dodatkowo obniża prawdopodobieństwo rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca typu 2 oraz rak wątroby i trzustki. Osoby borykające się z nadwagą i otyłością, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów, powinny na stałe włączyć imbir do swojej codziennej diety.

3. Jakie są przeciwwskazania do spożywania imbiru?

Imbir ma wiele właściwości zdrowotnych, ale w niektórych przypadkach należy unikać jego spożywania.

Jego spożywanie nie jest wskazane dla osób chorujących na wrzody żołądka lub dwunastnicy oraz refluks żołądkowy. Powód? Obecne w imbirze substancje drażnią śluzówkę przewodu pokarmowego. Imbiru nie powinny też jeść w nadmiarze osoby z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ przyprawa ta podnosi ciśnienie krwi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze