Wystarczy szklanka dziennie, by uszkodzić wątrobę. Rośnie też ryzyko raka

Specjaliści z dziedziny medycyny i dietetyki od dawna apelują o umiarkowane spożywanie produktów zawierających duże ilości cukru. Teraz, jak wynika z najnowszych badań naukowych, okazuje się, że nawet regularne spożywanie niewielkich porcji napojów słodzonych może prowadzić do rozwoju nowotworu wątroby.

Wystarczy szklanka dziennie, by uszkodzić wątrobę. Wraz ze spożyciem rośnie ryzyko nowotworuWystarczy szklanka dziennie, by uszkodzić wątrobę. Wraz ze spożyciem rośnie ryzyko nowotworu
Źródło zdjęć: © Getty Images

Cukier podwyższa ryzyko raka wątroby

Badania, które zostały opublikowane w renomowanym czasopiśmie biomedycznym "Current Developments in Nutrition", dostarczyły dowodów na to, że codzienne picie napojów zawierających cukier znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na raka wątroby. Dr Longgang Zhao, jeden z głównych autorów badania, przez prawie dwie dekady monitorował stan zdrowia grupy 90 504 kobiet w wieku od 50 do 79 lat. Z tej grupy 7,3 proc. codziennie spożywało co najmniej 335 ml napoju z dodatkiem cukru.

Po zakończeniu badania u 205 kobiet z tej grupy zdiagnozowano nowotwór wątroby. Naukowcy, analizując wyniki, doszli do wniosku, że im większa ilość produktów zawierających cukier jest obecna w codziennej diecie, tym większe jest prawdopodobieństwo zachorowania na ten typ raka.

Zdaniem badaczy, konieczne jest przeprowadzenie dalszych badań, które obejmują inne grupy wiekowe. Podkreślili również, że w przyszłych badaniach ważne będzie uwzględnienie takich czynników jak cukrzyca, otyłość i insulinooporność.

Napoje słodzone, jak również napoje energetyczne, mają bezpośredni wpływ na funkcjonowanie trzustki. Nadmierna ilość cukru w organizmie sprzyja powstawaniu stanów zapalnych, co z kolei może prowadzić do rozwoju cukrzycy i insulinooporności.

Cukier jest obecny nie tylko w tradycyjnych słodyczach i napojach słodzonych, ale także w takich produktach jak jogurty, mleko czy pieczywo.

Zalecana dzienna dawka cukru to jedynie dwie łyżeczki. Warto o tym pamiętać, nie tylko podczas słodzenia kawy czy herbaty. Niestety, ta potencjalnie niebezpieczna substancja jest obecna praktycznie we wszystkich produktach spożywczych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka