Wystarczyło 15 minut. Rakotwórcze działanie najsilniejsze w jelitach

Od dawna naukowcy mają świadomość tego, że wysoka temperatura podczas obróbki cieplnej pokarmu może sprzyjać nowotworom z uwagi na wydzielające się toksyczne związki. Jednak najnowsze wyniki badań wskazują, że wysoka temperatura może szkodzić także poprzez wywoływanie uszkodzeń DNA w żywności.

Wysoka temperatura powoduje uszkodzenie DNA zawartego w produktach spożywczychWysoka temperatura powoduje uszkodzenie DNA zawartego w produktach spożywczych
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Frytki, mięso i tosty. Źródło rakotwórczych związków

Palenie kawy, ekstrakcja oleju, ale też podgrzewanie żywności do wysokich temperatur czy wędzenie sprzyja uwalnianiu wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA), tj. benzo(a)piren, benzo(a)antracen, benzo(b)fluoranten czy chryzen, które mają działanie genotoksyczne, mutagenne i kancerogenne.

Pieczone czerwone mięso może również zawierać heterocykliczne aminy aromatyczne (HAA) o działaniu mutagennym i kancerogennym. Podobny wpływ na organizm ludzki ma akrylamid, który powstaje podczas obróbki cieplnej w wysokich temperaturach produktów bogatych w węglowodany, takich jak chipsy ziemniaczane, frytki, tosty, chrupki kukurydziane, krakersy.

Najnowsze badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Stanforda odkrywa, że smażone mięso i potrawy z głębokiego tłuszczu są rakotwórcze także z innego powodu.

Substancje rakotwórcze w wędzonym mięsie

Smażenie, pieczenie i grillowanie może przyczyniać się do rozwoju nowotworów
Smażenie, pieczenie i grillowanie może przyczyniać się do rozwoju nowotworów © Pixabay

Uszkadza DNA w żywności i DNA człowieka

W badaniu opublikowanym w "ACS Central Science" naukowcy odkryli, że w procesie obróbki termicznej dochodzi do uszkodzenia DNA produktów spożywczych, które następnie zostają "wchłonięte" podczas trawienia i włączone do ludzkiego DNA. To z kolei może być potencjalnie przyczyną rozwoju nowotworu.

- Wykazaliśmy, że gotowanie może uszkodzić DNA w żywności i odkryliśmy, że spożywanie tego DNA może być źródłem ryzyka genetycznego. Opieranie się na tych odkryciach może naprawdę zmienić postrzeganie przygotowywania posiłków i skłonić nas do innych wyborów żywieniowych – zwraca uwagę Eric Kool, jeden z autorów badania.

W ramach eksperymentu naukowcy wykorzystali mieloną wieprzowinę, wołowinę oraz ziemniaki, poddając produkty dwóm różnym technikom obróbki termicznej – gotując je w wodzie przez 15 minut i piekąc w piekarniku przez 20 minut.

W przypadku każdego produktu doszło pod wpływem ciepła do uszkodzeń DNA, przy czym, im wyższa temperatura, tym większe szkody dla materiału genetycznego. Roztwór zawierający uszkodzone DNA podawano myszom, a badania laboratoryjne ujawniły, że w mysich komórkach "karmionych" takim materiałem genetycznym dochodziło do znacznych uszkodzeń. Najbardziej narażone było jelito cienkie, bo właśnie tam odbywa się większość procesów trawienia pokarmu.

- Nasze badanie rodzi wiele pytań dotyczących całkowicie niezbadanego, ale prawdopodobnie znacznego chronicznego ryzyka zdrowotnego wynikającego ze spożywania potraw grillowanych, smażonych lub przygotowywanych w inny sposób z wysoką temperaturą – zwraca uwagę Kool.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka