Jeden błąd sprawia, że zamieniają się w rakotwórczą truciznę. Tak go nie pepełnisz
Domowe przetwory nie mają sobie równych, ale wystarczy jeden błąd, żeby na wierzchu pojawiła się toksyczna pleśń. Główny Inspektorat Sanitarny radzi, jak tego uniknąć.
W tym artykule:
Jak należy przygotowywać domowe przetwory?
Jeśli domowe produkty są odpowiednio zawekowane i przechowywane we właściwy sposób, nic im nie grozi. Nie musimy się obawiać, że po otwarciu zobaczymy pleśń.
Jeśli się okaże, że przygotowany w domu produkt jest zesputy, to znak, że gdzieś popełniliśmy błąd. Zawinić mogła np. niewłaściwa pasteryzacja lub nieodpowiednie przechowywanie.
Pleśń może z łatwością ''infekować'' produkty produkty spożywcze. Przyczynia się do powstawania alergii i problemów z układem oddechowym oraz pokarmowym. Wpływa też negatywnie na odporność i może doprowadzić do zatrucia. Zdaniem naukowców, substancje zawarte w pleśni mogą też przyczynić się do rozwoju komórek rakowych.
Najzdrowsza odmiana pomidorów
Co zrobić, żeby tego uniknąć? Z pomocą przychodzi GIS i daje kilka cennych wskazówek, jak bezpiecznie przygotować domowe przetwory.
Przygotowanie przetworów - porady GIS
Główny Inspektorat Sanitarny radzi zacząć od pozornie banalnej czynności - mycia rąk. Higiena to podstawa, zwłaszcza jeśli mamy kontakt z żywnością. "Myj ręce tak często, jak to możliwe, w szczególności przed rozpoczęciem pracy oraz przed kontaktem z żywnością. Utrzymuj w czystości sprzęt oraz powierzchnie robocze kuchni. Usuń z powierzchni roboczych zbędne przedmioty" - radzi inspekcja.
Kolejny krok to wybór produktów na przetwory. Już na tym etapie możemy zrobić błąd, którego skutkiem będą zepsute przetwory. GIS radzi, żeby zawsze wybierać świeże, dojrzałe i nieuszkodzone owoce lub warzywa, a następnie dokładnie je umyć i osuszyć. "Następnie przygotuj przetwory zgodnie z przepisem uwzględniającym odpowiednią ilość cukru, soli lub octu, które utrwalają przygotowywaną żywność" - zwracają uwagę inspektorzy.
Bezpieczne pakowanie
Jak pakować domowe przetwory, żeby były w stu procentach bezpieczne i nadawały się potem do jedzenia? GIS radzi, żeby używać do tego szklanych opakowań z wieczkami twist-off, które są fabrycznie nowe lub słoików typu wek czy butelek. Opakowania nie mogą być uszkodzone, muszą być czyste a przede wszystkim odpowiednio przygotowane – wyparzone.
"Oczyszczone słoiki możesz umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C na przynajmniej pięć minut, a wieczka – we wrzącej wodzie" - wskazuje GIS.
"Rozłóż potrawę do wyparzonych pojemników, a następnie szczelnie zamknij wyjałowionym wieczkiem lub przykrywką. "W przypadku przetworów owocowych/warzywnych, soków zalecana jest pasteryzacja. Polega na zahamowaniu lub zniszczeniu wzrostu drobnoustrojów oraz enzymów przy jednoczesnym zachowaniu walorów smakowych i wartości odżywczej przetworów" - tłumaczy inspekcja.
Proces pasteryzacji oparty jest na podgrzewaniu potrawy poniżej temperatury 100 stopni Celsjusza, najczęściej w temperaturze 65-85 stopni Celsjusza. Trwa minimum 30 minut, a dla produktów o długim okresie przechowywania – trzy razy w 24-godzinnych odstępach.
Jak przechowywać przetwory?
Po zakończeniu pasteryzacji, należy sprawdzić opakowania z przetworami i upewnić się, że zostały dobrze zakręcone. Następnie ustawić je do góry dnem i zostawić w zacienionym miejscu do ostygnięcia.
Gotowe przetwory należy przechowywać w chłodnych, suchych i przewiewnych pomieszczeniach. Zbyt wysoka wilgotność w pomieszczeniu może sprawić, że zawartość słoików się zepsuje.
Na koniec na każdym słoiku warto przykleić kartkę z miesiącem i rokiem wytworzenia, by w pierwszej kolejności wykorzystać te przygotowane najwcześniej.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.