Jeden błąd sprawia, że zamieniają się w rakotwórczą truciznę. Tak go nie pepełnisz

Domowe przetwory nie mają sobie równych, ale wystarczy jeden błąd, żeby na wierzchu pojawiła się toksyczna pleśń. Główny Inspektorat Sanitarny radzi, jak tego uniknąć.

Przetwory zachowają świeżość, jeśli będą odpowiednio przygotowane i przechowywanePrzetwory zachowają świeżość, jeśli będą odpowiednio przygotowane i przechowywane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Prus

Jak należy przygotowywać domowe przetwory?

Jeśli domowe produkty są odpowiednio zawekowane i przechowywane we właściwy sposób, nic im nie grozi. Nie musimy się obawiać, że po otwarciu zobaczymy pleśń.

Jeśli się okaże, że przygotowany w domu produkt jest zesputy, to znak, że gdzieś popełniliśmy błąd. Zawinić mogła np. niewłaściwa pasteryzacja lub nieodpowiednie przechowywanie.

Pleśń może z łatwością ''infekować'' produkty produkty spożywcze. Przyczynia się do powstawania alergii i problemów z układem oddechowym oraz pokarmowym. Wpływa też negatywnie na odporność i może doprowadzić do zatrucia. Zdaniem naukowców, substancje zawarte w pleśni mogą też przyczynić się do rozwoju komórek rakowych.

Najzdrowsza odmiana pomidorów

Przetwory trzeba przygotować w odpowiedni sposób
Przetwory trzeba przygotować w odpowiedni sposób © Getty Images

Co zrobić, żeby tego uniknąć? Z pomocą przychodzi GIS i daje kilka cennych wskazówek, jak bezpiecznie przygotować domowe przetwory.

Przygotowanie przetworów - porady GIS

Główny Inspektorat Sanitarny radzi zacząć od pozornie banalnej czynności - mycia rąk. Higiena to podstawa, zwłaszcza jeśli mamy kontakt z żywnością. "Myj ręce tak często, jak to możliwe, w szczególności przed rozpoczęciem pracy oraz przed kontaktem z żywnością. Utrzymuj w czystości sprzęt oraz powierzchnie robocze kuchni. Usuń z powierzchni roboczych zbędne przedmioty" - radzi inspekcja.

Kolejny krok to wybór produktów na przetwory. Już na tym etapie możemy zrobić błąd, którego skutkiem będą zepsute przetwory. GIS radzi, żeby zawsze wybierać świeże, dojrzałe i nieuszkodzone owoce lub warzywa, a następnie dokładnie je umyć i osuszyć. "Następnie przygotuj przetwory zgodnie z przepisem uwzględniającym odpowiednią ilość cukru, soli lub octu, które utrwalają przygotowywaną żywność" - zwracają uwagę inspektorzy.

Bezpieczne pakowanie

Jak pakować domowe przetwory, żeby były w stu procentach bezpieczne i nadawały się potem do jedzenia? GIS radzi, żeby używać do tego szklanych opakowań z wieczkami twist-off, które są fabrycznie nowe lub słoików typu wek czy butelek. Opakowania nie mogą być uszkodzone, muszą być czyste a przede wszystkim odpowiednio przygotowane – wyparzone.

"Oczyszczone słoiki możesz umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C na przynajmniej pięć minut, a wieczka – we wrzącej wodzie" - wskazuje GIS.

"Rozłóż potrawę do wyparzonych pojemników, a następnie szczelnie zamknij wyjałowionym wieczkiem lub przykrywką. "W przypadku przetworów owocowych/warzywnych, soków zalecana jest pasteryzacja. Polega na zahamowaniu lub zniszczeniu wzrostu drobnoustrojów oraz enzymów przy jednoczesnym zachowaniu walorów smakowych i wartości odżywczej przetworów" - tłumaczy inspekcja.

Proces pasteryzacji oparty jest na podgrzewaniu potrawy poniżej temperatury 100 stopni Celsjusza, najczęściej w temperaturze 65-85 stopni Celsjusza. Trwa minimum 30 minut, a dla produktów o długim okresie przechowywania – trzy razy w 24-godzinnych odstępach.

Jak przechowywać przetwory?

Po zakończeniu pasteryzacji, należy sprawdzić opakowania z przetworami i upewnić się, że zostały dobrze zakręcone. Następnie ustawić je do góry dnem i zostawić w zacienionym miejscu do ostygnięcia.

Gotowe przetwory należy przechowywać w chłodnych, suchych i przewiewnych pomieszczeniach. Zbyt wysoka wilgotność w pomieszczeniu może sprawić, że zawartość słoików się zepsuje.

Na koniec na każdym słoiku warto przykleić kartkę z miesiącem i rokiem wytworzenia, by w pierwszej kolejności wykorzystać te przygotowane najwcześniej.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka