Wystarczył tydzień. Lekarka szybko zauważyła zmiany
Lekarka i dietetyczka Patricia Varacallo postanowiła na własnym organizmie przetestować właściwości jagód. Codziennie sięgała po filiżankę świeżych owoców. Już po tygodniu eksperymentu zauważyła zmiany w wyglądzie.
1. Przez tydzień żywiła się jagodami
Ekspertka przyznaje, że jagody od najmłodszych lat należą do jej ulubionych owoców, więc włączenie ich do diety było bardzo przyjemnym eksperymentem, wymagało to od niej jedynie systematyczności.
Patricia Varacallo postanowiła, że każdego dnia uzupełni swoje posiłki o filiżankę jagód jako dodatek do różnych potraw. Łączyła owoce z jogurtem greckim, szpinakiem i mlekiem migdałowym, tworząc pożywny koktajl lub dodając owoce do płatków owsianych.
Dodawała też jagody do sałatek, łącząc je m.in. ze szpinakiem, rukolą, fetą, orzechami włoskimi i prostym dressingiem z soku z cytryny, octu balsamicznego i oliwy z oliwek.
2. Właściwości zdrowotne jagód
Właściwości zdrowotne jagód były znane i wykorzystywane od wieków w medycynie ludowej. Przede wszystkim to jedne z owoców o silnym działaniu przeciwutleniającym - usuwają nadmiar wolnych rodników i przyspieszają regenerację skóry oraz spowalniają procesy starzenia.
Analiza opublikowana w 2020 r. na łamach "Advances in Nutrition" wskazuje na ich działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające oraz korzystny wpływ na funkcje naczyniowe i glukoregulacyjne. Naukowcy wskazują, że mogą one również korzystnie wpływać na mikroflorę układu pokarmowego oraz schorzenia zwyrodnieniowe.
Jagody są bogate w witaminę C i K oraz mangan i błonnik pokarmowy. Badania wskazują również, że mogą zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2 oraz wspierać redukcję masy ciała i działać neuroprotekcyjnie.
3. Efekty jagodowej diety
Lekarka podkreśla, że już po tygodniu regularnego spożywania jagód poczuła różnicę w samopoczuciu, miała więcej energii. Zauważyła jeszcze dwie wyraźne różnice - jej skóra nabrała świeżego blasku oraz poprawiło się jej trawienie.
Dr Varacallo przyznaje, że korzystne efekty, które zauważyła, mogą wynikać nie tylko z właściwości jagód, ale również z tego, że w okresie eksperymentu przywiązywała większą wagę do swojej diety i regularnych posiłków.
Ekspertka zwraca uwagę na jeszcze jedną kwestię - najlepiej spożywać świeże jagody. Ich podgrzewanie czy smażenie może powodować, że stracą wiele cennych wartości odżywczych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl