Surowe jagody
1. Surowe jagody – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Surowe jagody w 100 gramach posiada wartość energetyczną 57,0 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 0,74 g białka,
- 14,49 g węglowodanów,
- 9,96 g cukrów,
- 2,40 g błonnika.
Surowe jagody ma w 100 g 0,33 g tłuszczów, w tym:
- 0,03 g tłuszczów nasyconych,
- 0,05 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,15 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
2. Surowe jagody – jakie ma witaminy?
Surowe jagody to produkt zawierający 9,70 mg witaminy C, 3,00 µg RAE witaminy A, 0,57 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 19,30 µg witaminy K.
Surowe jagody zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,04 mg witaminy B1,
- 0,04 mg witaminy B2,
- 0,42 mg witaminy B3,
- 6,00 mg witaminy B4,
- 0,12 mg witaminy B5,
- 0,05 mg witaminy B6,
- 6,00 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
3. Surowe jagody – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Surowe jagody ma w sobie:
- 6,00 mg wapnia,
- 0,28 mg żelaza,
- 6,00 mg magnezu,
- 12,00 mg fosforu,
- 77,0 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 1,00 mg sodu, 0,16 mg cynku, 0,06 mg miedzi, 0,34 mg manganu i 0,10 µg selenu.
4. Surowe jagody - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 148 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 57,0 kcal | 84,4 kcal |
Białko | 0,74 g | 1,10 g |
Węglowodany | 14,49 g | 21,4 g |
Cukier | 9,96 g | 14,74 g |
Błonnik | 2,40 g | 3,55 g |
Tłuszcz | 0,33 g | 0,49 g |
Tłuszcze nasycone | 0,03 g | 0,04 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,05 g | 0,07 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,15 g | 0,22 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 9,70 mg | 14,36 mg |