Wywary, które oczyszczają z toksyn i pomagają schudnąć
Eksperci zalecają, aby co najmniej raz w roku przeprowadzić detoks organizmu. W tym celu można stosować dietę oczyszczającą lub spożywać wywary, które eliminują nagromadzone szkodliwe substancje.
1. Dlaczego należy przeprowadzić detoks?
Usuwanie toksyn z organizmu jest bardzo ważne nie tylko w celu redukcji wagi, ale również poprawy metabolizmu, utrzymania zdrowia i optymalnych warunków w układzie pokarmowym. Eliminujemy szkodliwe substancje, które przyczyniają się do zwiększenia tkanki tłuszczowej w różnych częściach ciała, szczególnie na brzuchu.
Ponadto ich usunięcie spowoduje, że organizm będzie absorbował ze spożywanych produktów więcej witamin iskładników mineralnych, które są niezbędne dla zachowania zdrowia. Detoksykacja ciała nie tylko pomaga bowiem stracić zbędne kilogramy. W znacznym stopniu eliminuje problemy żołądkowe, migrenę i podnosi odporność organizmu.
Należy pamiętać, żeby w czasie detoksykacji stosować zdrową dietę: unikać tłuszczów, alkoholu i przetworzonej żywności. Eliminacja tych produktów to gwarancja prawidłowego oczyszczenia organizmu z toksyn.
Przeczytaj też
- Wystarczy jeść garść dziennie, żeby pozbyć się tłuszczu z brzucha
- Pij trzy razy dziennie przez tydzień. Cholesterol pójdzie w dół
- Usuwa złogi z jelit. Efekty już po tygodniu
- Taka woda jest najzdrowsza. Oczyszcza z toksyn, odchudza, leczy przeziębienia
- Odtruwa wątrobę i rozpuszcza kamienie żółciowe. Kuracja trwa tylko 24 godziny
2. Trzy detoksykujące wywary o właściwościach odchudzających
2.1. Przepis na pierwszy bulion oczyszczający
Lista składników:
- 3 litry wody,
- 2 łodygi selera,
- 2 jabłka (zielone lub czerwone),
- 2 cebule.
Sposób przygotowania:
Myjemy wszystkie składniki i kroimy je na nieduże kawałki. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż staną się miękkie. Odcedzamy płyn i gotowe! Warzywa i owoce możemy spożyć lub wyrzucić. Bulion przechowujemy w lodówce.
Należy pić filiżankę tego wywaru przed każdym głównym posiłkiem (czyli trzy razy dziennie), dodając każdorazowo sok wyciśnięty z połowy cytryny. Można go spożywać na gorąco lub zimno, najlepiej przez dwa lub trzy tygodnie.
2.2. Przepis na drugi bulion oczyszczający
Lista składników:
- średniej wielkości cebula,
- ząbek czosnku,
- średnia marchewka,
- łodyga selera,
- pół średniej kapusty,
- litr wody.
Sposób przygotowania:
Kroimy wszystkie składniki na małe kawałki i wrzucamy do garnka z wodą. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy do miękkości warzyw. Odcedzamy płyn. Istnieje też druga możliwość — możemy wszystkie ugotowane składniki zmiksować z wywarem, by uzyskać zupę krem o rzadkiej konsystencji.
W trakcie detoksu należy pić dwie szklanki tego bulionu dziennie (rano na śniadanie, następnie przed głównym posiłkiem lub na kolację). Kuracja powinna potrwać trzy tygodnie.
2.3. Przepis na trzeci bulion oczyszczający
Lista składników:
- litr wody,
- 40 dag karczocha,
- 2 łodygi selera,
- marchewka,
- sok z cytryny lub ocet jabłkowy.
Sposób przygotowania:
Składniki bulionu (oprócz cytryny) myjemy i kroimy. Wrzucamy je do wody i gotujemy przez około 25 minut. Odstawiamy do ostygnięcia i wówczas dodajemy sok wyciśnięty z cytryny.
W czasie oczyszczania organizmu z toksyn pijemy trzy filiżanki tego bulionu dziennie przed każdym głównym posiłkiem (śniadaniem, obiadem i kolacją). Powinien stanowić element menu przez trzy do czterech tygodni.
Istotne jest, aby w czasie detoksu z wykorzystaniem bulionów całkowicie wyeliminować z jadłospisu spożycie przetworzonych potraw, dań smażonych lub tych o wysokiej zawartości tłuszczu. Unikamy alkoholu i napojów zawierających kofeinę.
W tym okresie jemy duże ilości dań z owoców i warzyw, pijemy wodę, co pomoże przyspieszyć metabolizm. Wskazane jest również chude mięso (przygotowywane na parze). Zaleca się także ćwiczenia cardio, na które warto przeznaczyć 30 minut dziennie co najmniej trzy razy w tygodniu.